Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Membrii „Societății Române de Criminologie, Criminalistică și Penologie” au aflat cu surprindere despre faptul că Ministerul Justiției a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern privind desființarea Institutului Național de Criminologie înființat în 2018. Așa începe scrisoarea deschisă adresată premierului Ludovic Orban, document al cărui scop este acela de a aduce la cunoștința șefului Executivului „o serie de argumente care să arate lipsa de temeinicie a acestei decizii și consecințele care decurg din aceasta“.

În document se mai precizează:

„Lumea în care trăim traversează o perioadă în care flagelurile sociale cunoscute – criminalitatea, sărăcia, șomajul, drogurile, alcoolismul – sunt amplificate de criminalitatea organizată, de terorism, de factori criminogeni precum abuzurile, discriminările, absența controlului, promovarea violenței. Toți acești factori se conjugă și amplifică vulnerabilitatea societății noastre.

Evoluțiile contemporane demonstrează pericolul criminalității pentru dezvoltarea socială, dar și dreptul cetățenilor de a trăi în securitate pe baza elaborării unui program guvernamental pe termen lung pentru a evita mersul spre o societate terorizată. Prevenirea criminalității devine un imperativ al acestei perioade pentru România, în care obiectivele principale sunt ordinea socială, consolidarea mecanismelor de respectare a legilor, supravegherea și evaluarea riscurilor în timp și spațiu, informarea și solidarizarea publicului la acțiunile preventive.

Guvernul României a înființat în 2002 primul Institut Național de Criminologie în subordinea Ministerului Justitiei (HG. nr. 772/2002) care avea ca obiective realizarea de studii și cercetări pentru a ofèri o viziune unitară asupra criminalității, realizarea de prognoze privind evoluția viitoare a fenomenului infracțional și atragerea atenției asupra abordării cauzelor sale reale. De asemenea, institutul avea menirea să propună elemente de reflecție și programe pentru politici eficace de prevenire a criminalității, să studieze costurile generale ale acesteia, să realizeze cercetări privind carierele infracționale, să evalueze calitatea programelor locale de prevenire și eficacitatea parteneriatelor în domeniu.

Integral pe Cotidianul