Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Protecția împotriva virusului gripal este de doar 60-70% în cazul vaccinării antigripale, susțin epidemiologii. Vaccinul nu te protejează în totalitate, iar această mențiune nu se regăsește în prospectele producătorilor.

Cu sau fără vaccinare, gripa sezonieră apare de fiecare dată. Isteria din ultimele zile, iscată și pe fondul coronavirusului chinezesc, i-a determinat pe români să ia cu asalt farmaciile, în căutarea vaccinului, care, evident, nu poate fi găsit. Și asta deoarece vaccinurile se produc și se distribuie până în noiembrie și nimeni, pe plan mondial, nu mai produce vaccinul în această lună. Ceea ce puțini știu este faptul că și vaccinați oamenii se pot îmbolnăvi de gripă. ”Niciun vaccin nu asigură o protecție mai mare de 60-70% împotriva gripei. Și în aceste procente se încadrează cei vaccinați care pot dezvolta o formă mai ușoară a gripei.

Recomandarea de a se vaccina este pentru cei cu boli cronice, unde riscul de deces este foarte mare atunci când se îmbolnăvesc de gripă”, ne spune prof.dr.Gheza Monar, fostul președinte al Societății Române de Epidemiologie. Protecția parțială a vaccinului nu este însă trecută în prospectele producătorilor. ”Vaccinul are scopul să vă protejeze pe dumneavoastră sau pe copilul dumneavoastră împotriva celor trei tulpini virale conţinute de vaccin după aproximativ 2-3 săptămâni de la vaccinare.

Perioada de incubaţie a gripei este de câteva zile, deci dacă aţi fost expus gripei dumneavoastră sau copilul dumneavoastră imediat înainte sau după vaccinare, puteţi încă să vă îmbolnăviţi. Vaccinul nu vă va proteja pe dumneavoastră sau copilul dumneavoastră împotriva răcelilor comune, chiar dacă unele simptome sunt asemănătoare cu cele ale gripei”, se precizează în prospectul unui vaccin antigripal.

Integral pe Naţional