Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Să creşti salariile bugetarilor din pix, doar fiindcă aşa vrei tu („Pentru că putem”, nu?) şi pentru că eşti vremelnic stăpân peste sacul cu bani, nu e vreo dovadă de inteligenţă sau de ingeniozitate politică. La drept vorbind, e soluţia prostului. PSD a botezat-o politică socială şi a inclus-o în programul de guvernare. Curios e că nimeni, nici măcar cei care erau în Opoziţie, n-au anticipat efectele.

Iar unul dintre efectele nebănuite este următorul: majorările salariale din sistemul bugetar duc automat la pensii mai mici pentru toţi cei care lucrează în mediul privat. Pentru a demonstra acest lucru, apelez la un exemplu extrem, imposibil de găsit în practică, dar util pentru a înţelege mecanismul subtil aflat în spate.

Să presupunem că Ion şi Gheorghe sunt singurii salariaţi din România. Ion lucrează la o firmă privată, iar Gheorghe e bugetar. Fiecare dintre ei are un salariu brut de 5.000 de lei. Prin urmare, salariul mediu brut pe economie este de 5.000 de lei. Când le va fi calculată pensia, Ion şi Gheorghe vor primi fiecare câte un punct de pensie, care se calculează ca raport între salariul brut efectiv şi salariul mediu brut pe economie.

Integral pe Adevărul