Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Teodor Meleșcanu, validat, prin votul majorității senatorilor PSD, în funcția de președinte al Senatului, înainte de picarea Guvernului Dăncilă, va fi nevoit să renunțe la cea de-a doua funcție în stat, după ce Curtea Constituțională a declarat, ieri, drept neconstituțională Hotărârea prin care a preluat acest mandat.

CCR a decis, ca urmare a sesizării a 33 de senatori din ALDE, PNL,PMP, UDMR şi neafiliaţi, că alegerea lui Teodor Meleşcanu, fost membru ALDE, dar susţinut de PSD, la conducerea Senatului este neconstituţională, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Decizia, adoptată cu majoritate de voturi, arată că ALDE nu putea avea doi candidați, în același timp, pentru cea de-a doua funcție în stat, asta în ciuda faptului că Meleșcanu a fost propunerea susținută și votată de PSD, nu de ALDE.

În 10 septembrie, Teodor Meleşcanu a câştigat şefia Senatului primind 73 de voturi, iar Alina Gorghiu, susţinută de  opoziţie, a fost votată de 59 de senatori. NAȚIONAL remarcă faptul că Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a anunțat miercuri că exclude o demisie până la publicarea în Monitorul Oficial a motivării judecătorilor CCR. Mai mult, afirmă COTIDIANUL, el a subliniat că nu exclude să candideze din nou pentru șefia Senatului.

Teodor Meleşcanu câştigă o mică avere în fiecare lună, ca urmare a cumulării salariului de la Senat cu pensia. Informaţiile au fost furnizate joi de economistul USR Claudiu Năsui, citat de ADEVĂRUL. „Teodor Meleşcanu refuză să plece. Unde să se ducă la 78 de ani după 53 de ani de lucru la stat? (...) Nu doar această traiectorie îl face special pe domnul Meleşcanu, ci şi pensia de aproape 9000 de lei pe care o încasează lunar, asta pe lângă salariul de la Senat de 14.000 de lei pe care CCR a hotărât ieri că îl încasează ilegal“, a scris Năsui pe pagina sa de Facebook..

Astfel, după ce această decizie a CCR va fi publicată în Monitorul Oficial, funcția de președinte al Senatului devine vacantă. Meleșcanu a precizat deja că nu va demisiona înainte și că se poartă negocieri pentru formarea unei majorități în jurul PSD pentru desemnarea unui nou candidat pentru șefia Senatului din partea acestui grup. JURNALUL NAȚIONAL susține că este foarte posibil ca PSD să îl susțină, încă o dată, pe Teodor Meleșcanu, spun surse politice, care adaugă că mai sunt luate în calcul alte două nume: Titus Corlățean și Robert Cazanciuc.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a luat act de decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, dar nu se va întreprinde nicio măsură până la primirea motivării deciziei, anunță ADEVĂRUL. Ulterior, senatorii social-democrați vor decide, prin vot, persoana pe care PSD o va propune pentru conducerea Senatului.

PNL, prin vocea lui Ludovic Orban, a anunțat, ieri, că o va propune și o va susține pentru această funcție pe Alina Gorgiu. "Cu siguranţă, candidatul PNL pentru preşedinţia Senatului, care a fost şi votat în Biroul Politic Naţional, este Alina Gorghiu", a spus Orban. În acest moment, în Senat, PSD are majoritatea absolută, cu 69 de parlamentari.

Fost șef al lui Meleșcanu în ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că decizia de miercuri a Curții Constituționale pune un semn de întrebare asupra deciziilor Senatului care au fost semnate de Teodor Meleșcanu. Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR, spune însă că nu este așa, pentru că în general, președintele Senatului nu adoptă de capul lui niciun fel de acte, acolo toate actele se adoptă prin vot. „Nu cred că cineva pune la îndoială valabilitatea votului”, a declarat Augustin Zegrean, miercuri seara, la DIGI24.

Acum, Guvernul vrea să îl retragă pe Sorin-Adrian Pîrvulescu din funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la Strasbourg, potrivit ordinii de zi a viitoarei ședințe a Executivului. Pîrvulescu este fiul vitreg al lui Teodor Meleșcanu. Sorin-Adrian Pîrvulescu a fost numit în funcția de consul general la Strasbourg în septembrie 2018. Hotărârea de Guvern a fost semnată de premierul Viorica Dăncilă și contrasemnată de Teodor Meleșcanu, ministru de Externe la acea vreme, amintește EVENIMENTUL ZILEI.

Parchetul General a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu, pentru a analiza modul în care fiul vitreg al lui Meleşcanu, Adrian Pîrvulescu, a fost numit în funcția de consul la Strasbourg.

Iar după fiul lui Meleșcanu, Urmează nevasta și nora, anunță CURENTUL. Fără pic de rușine, Meleșcanu și-a băgat nevasta, pe fiul și pe nora acesteia să încaseze bani fumoși de la stat. Sorin Adrian Pîrvulescu a lucrat ca expert juridic la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații de unde a trecut la Senatul României ca șef peste Biroul de Proceduri Achiziții Publice.

Nevastă-sa, Camelia Oana Pîrvulescu, a lucrat ca director adjunct la firma Pintexim SRL, de unde a ajuns șef serviciu în Senatul României. Pe 30 mai 2013, Pîrvulescu a fost detașat la Ministerul Afacerilor Externe, condus în aceea perioadă de ministrul Titus Corlățean și a fost trimis consul la Consulatul României de la Cahul, Reublica Moldova, apoi consul în Luxemburg și la Strasbourg.

Nevasta lui Meleșcanu, pensionară, se cam plictisea acasă și cum neamurile nesimțiților sunt de neînlocuit, în 2013, Vosganian a numit-o pe Viki Viorica Meleșcanu în funcția de administrator special al companiei Avioane Craiova SA. Începând cu aprilie 2015, Vorica apare ca expert la Ministerul Economiei și administrator special la Avioane Craiova.

Este clar, constată ADEVĂRUL, anul 2020 a început foarte prost pentru Teodor Meleşcanu. Doar într-o săptămână respectivul ins a primit mai multe veşti proaste. Dar prima a ieşit în piaţa publică marţea trecută şi constă în anunţul făcut de IICMER, anunţ în conformitate cu care respectiva instituţie a demarat procedura de investigare a comportamentului fostului diplomat în cursul lunii decembrie a anului 1989.

Atunci când, aflat în serviciu diplomatic la Viena, a minţit ambasadorii Statelor occidentale, dar şi opinia publică internaţională, afirmând împotriva evidenţelor cu seninătate că în România nu se întâmplă nimic ieşit din comun. Carevasăzică pentru fostul slujbaş al diplomaţiei comunisto-ceauşiste manifestările de stradă, reprimarea violentă a acestora de către Armată şi Securitate, răniţii, morţii din zilele Revoluţiei erau inexistente. Nu însemnau nimic.