Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Curtea Constituțională a decis, miercuri, în chestiunea completurilor de trei judecători de la Înalta Curte de Casație de Justiție, că nu există conflict de interese, ceea ce înseamnă că acestea sunt legal constituite.

În noiembrie 2007, președintele Senatului, Teodor Meleșcanu a sesizat Curtea Constituțională, cu privire la un conflict între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, cu privire la constituirea completurilor de trei judecători de la instanța supremă. „Doar Parlamentul României, prin lege organică, poate stabili organizarea şi funcţionarea instanţelor de judecată, inclusiv modul de constituire a completurilor de judecată.

Aceasta, deoarece, într-un stat de drept european şi democratic, Justiţia se înfăptuieşte numai prin lege şi în numele legii. Dacă în privinţa completurilor de 5 judecători, Curtea Constituţională a stabilit că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Regulamentul de organizare şi funcţionare administrativă pe care l-a adoptat, a adăugat în mod nepermis la lege, în privinţa completurilor de 3 judecători toate normele privind constituirea acestora au fost stabilite în mod arbitrar, prin sus-zisul Regulament, de cea mai înaltă instanţă de judecată a ţării, cea care ar fi trebuit să fie un exemplu de respectare a legii”, explica Meleşcanu.

Integral pe Evenimentul Zilei