Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cele mai importante instanțe din România au intrat în grevă generală pe termen nelimitat. Magistrații sunt nemulțumiți pentru că pe masa parlamentarilor se va afla, în 28 ianuarie, legea privind eliminarea pensiilor de serviciu, după ce Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale, anunță EVENIMENTUL ZILEI.

Conform unui comunicat al Curții de Apel București, citat de JURNALUL NAȚIONAL, „iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”.

Tribunalul Iași și Curțile de Apel Craiova și Cluj au anunțat, marți, că își vor suspenda activitatea, ca urmare a nemulțumirilor legate de abrogarea legii pensiilor de serviciu. Vor fi rezolvate doar cazurile urgente, anunță magistrații. În ultimele săptămâni, amintește ROMÂNIA LIBERĂ, mai mulți magistrați, dar și alți angajați din sistemul de justiție și-au manifestat nemulțumirea față de măsurile Parlamentului și spun că măsurile sunt și neconstituționale, și incorecte.

Ministerul Justiţiei a anunțat, marți, rezultatele procedurii pentru desemnarea procurorului general (Gabriela Scutea) şi a procurorilor şefi de la DIICOT (Giorgiana Hosu) şi DNA (Crin Bologa). Propunerile vor fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului. Decizia o ia însă președintele Klaus Iohannis, anunță CURENTUL.

În declarația de presă de marți dimineață, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a arătat că nu a dorit să facă experimente. In realitate, susține COTIDIANUL, niciunul dintre acestia nu este un candidat exceptional, care sa fie in masura sa schimbe esential si substantial activitatea si imaginea Parchetului General, DNA si DIICOT, care au fost profund compromise de prestatia unor antecesori ca Laura Codruta Kovesi, Alina Bica si Augustin Lazar.

De departe cele mai multe laude și le-a atras procuroarea Gabriela Scutea, noua șefă a Parchetului General.  „Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestație și cel mai solid dosar profesional. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun”, a declarat, marți dimineață, ministrul Justiției. ADEVĂRUL amintește că Gabriela Scutea a fost, în perioada noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al procurorului general, care la acel moment era Laura Codruța Kovesi (devenită, ulterior, procuror șef al DNA).

Un element interesant din biografia procuroarei Gabriela Scutea este faptul că, după ce a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice a Universităţii "Lucian Blaga" (Sibiu), ea a urmat și cursurile Colegiului Naţional de Informaţii, în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii din București, subordonată SRI.

Soţia propusă de Predoiul şefă la DIICOT, soţul reținut de DNA în dosarul privind S.C Carpatica Asig S.A, scrie ZIARUL DE CLUJ. În articol se precizează că „Giorgiana Hosu, propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de procuror-șef al DIICOT (…) a intrat în atenția publică odată cu cazul Caracal, de care s-a ocupat. Hosu are peste 20 de ani de experiență.

Giorgiana Hosu a preluat interimar funcția de procuror-șef al DIICOT în octombrie 2019, după demisia lui Felix Bănilă, în plin scandal legat de cazul Caracal, amintește COTIDIANUL. În 19 decembrie 2019, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins propunerile de prelungire a delegărilor procurorilor Georgiana Hosu (procuror șef) și Oana Schmidt-Hăineală (procuror şef adjunct) la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism“.

După ce se face o trecere în revistă a activității Giorgianei Hosu, autorul articolului amintește și că „Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, a fost reținut de DNA în dosarul privind S.C Carpatica Asig S.A, însă judecătorii instanței supreme au respins cererea de arestare preventivă, el fiind plasat sub control judiciar.