Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Agenția de cercetare și dezvoltare a Pentagonului reia conceptul de portavion zburător, proiectul „Gremlins”. În anii ’30, Marina SUA a avut ideea de a folosi dirijabile rigide care ar putea transporta avioane Curtiss F9C Sparrowhawks și să pună în aplicare un „cuib de spioni”, ceea ce le-a permis să observe de la înălțime situația de pe teren.

În acest sens, două dirijabile, USS Macon și USS Akron, au fost construite și puse în serviciu. Însă au fost pierdute accidental. Ideea a fost însă reluată de DARPA, agenția de cercetare și dezvoltare a Pentagonului, care a lansat, în 2014, conceptul de „portavion zburător”, bazat pe un avion de transport Hercules C-130, platformă de pe care se puteau lansa și recupera drone.

„O astfel de abordare ar extinde considerabil gama de mini-drone, ar îmbunătăți securitatea globală și ar oferi, la costuri minime, capacități revoluționare în materie de informații, supraveghere și recunoaștere”, aprecia, la vremea respectivă, DARPA.

Integral pe Evenimentul Zilei