Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În PNL se fac o serie de calculele în privința alegerilor anticipate iar scenariul care se prefigurează este în măsură să îl pună în alertă pe Klaus Iohannis, în condițiile în care președintele este cel care insistă pentru organizarea lor cât mai repede posibil. Klaus Iohannis este în alertă după ce în PNL ar fi apărut ideea unui eșec în ceea ce privește organizarea alegerilor anticipate.

Chiar dacă la nivel oficial, liberalii susțin alături de președinte această opțiune, surse din partid au dezvăluit pentru CAPITAL că ultimele calcule duc spre un final neașteptat și deloc pe placul șefului statului. PNL a luat deja prima măsură pentru a forța anticipatele. Este vorba despre angajarea răspunderii Guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest gest este menit să forțeze PSD și UDMR să încerce demiterea Guvernului prin moțiunea de cenzură.

Cu toate acestea, surse din PNL citate de ȘTIRIPESURSE, au susținut că lucrurile nu sunt însă foarte simple. Dacă pentru demiterea Guvernului se pot găsi soluții, o mare problemă ar putea interveni pe parcurs. Liberalii trebuie să găsească soluții pentru a se forma o majoritate parlamentară care să respingă în Parlament două propuneri de premier.

Parlamentul se va reuni pe 29 ianuarie, în şedinţă comună, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, au decis, luni, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, potrivit ANTENA3. Votul pentru moțiunea de cenzură pe care o vor depune parlamentarii PSD și UDMR va avea loc la începutul lunii februarie. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului solicitarea de a convoca sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, luni seara, că, din punct de vedere matematic, moţiunea de cenzură anunţată de PSD, în privinţa alegerii primarilor în două tururi, nu va avea suficiente voturi pentru a trece, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Angajarea răspunderii înseamnă că ne punem mandatul pe masă, că Guvernul riscă totul pentru un proiect pe care oamenii îl aşteaptă. În momentul de faţă, moţiunea pe care PSD o anunţă nu ar trebui să treacă, matematica este în defavoarea lor“.

Pe de altă parte, întrebată câte semnături au fost strânse pentru moţiune, Olguţa Vasilescu, citată de DIGI24, a răspuns: "Toţi colegii noştri au votat pentru moţiune, iar cei de la UDMR vor susţine". Ea a spus că PSD negociază cu "toţi parlamentarii care doresc să dea jos acest guvern care în trei luni a anulat toate măsurile bune luate în ultimii ani". "Toţi cei care doresc să voteze moţiunea sunt bineveniţi. Sper să fie şi alţi parlamentari în afara PSD şi UDMR", a spus Vasilescu.

Pe de altă parte, secretarul general interimar al PSD, Paul Stănescu, a afirmat că PSD nu trebuie să revină la guvernare în perioada următoare, anunță NAȚIONAL. „Noi suntem pregătiți de orice, și de alegeri anticipate și de orice fel de alegeri, mai puțin dacă șe doresc alegeri din 3 tururi, ca până la urmă să iasă candidatul PNL-ului, fără ca (și) candidatul PSD-ului să participe”, a mai adăugat, ironic, liderul interimar al formațiunii social-democrate, Marcel Ciolacu.

Social-democratul susţine că din punct de vedere matematic, mai este nevoie de şase sau şapte voturi pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, remarcă GÂNDUL. Calculele politice arată că alegerile primarilor în două tururi dezavantajează, în egală măsură, atât PSD, cât și PNL, favorizând, în principal, USR. Progresiștii sunt singurii care, în două tururi, ar putea atrage voturi în marile orașe, dezavantajând, pe alocuri, chiar primarii liberali în funcție, care candidează pentru încă un mandat.

Însă acest risc este asumat chiar de la Palatul Cotroceni, iar planul este acela ca, în schimbul sacrificării unor primari din interiorul propriului partid, vor reuși să lase fără cei mai mulți primari Partidul Social Democrat. Surse politice, citate de JURNALUL NAȚIONAL, afirmă că, în fapt, chiar dacă PNL este dezavantajat de revenirea la alegerea primarilor în două tururi, planul este ca acest deziderat să se realizeze, cu orice preț, pentru a distruge „fabrica de voturi a PSD” din teritoriu.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați că e necesar să fie organizate alegeri anticipate cu câteva luni înaintea alegerilor la termen?