Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România alături de Grecia sunt campioanele Europei la scăderea prețurilor la locuințe după criza din 2007. În timp ce prețul caselor a crescut în 22 de state membre din 2007 până anul trecut, România a consemnat un minus de peste 27%, arată datele Eurostat. Chiriile au mers însă în sens opus. România, alături de Austria și Estonia au înregistrat creșteri semnificative, între 40 și 60%.

Nu e de mirare astfel ca Bucureștiul se mărește pe zi ce trece. Dezvoltatorii imobiliari construiesc într-un ritm alert şi vin cu proiecte adaptate nevoilor de bază ale potențialilor clienți. Dacă în anii trecuți piața dorea locuințe spațioase și situate cât mai departe de aglomerație, cerințele pentru anul care abia a început sunt pentru locuințele în jurul cărora totul este la îndemână - de la magazine, școli, grădinițe și chiar locul de muncă.

Principala explicație constă în faptul că potențialii clienți nu mai doresc să petreacă ore bune din zi în traficul infernal din Capitală.

Sorin are 29 de ani și după aproape doi ani de stat în chirie a decis că este momentul să își cumpere un apartament pentru el, soție și fiica lor.

„De ce să dau banii cu chirie, mai bine mă duc şi îmi plătesc casa mea”, spune Sorin Rucă.

Are un buget de 65.000 de euro în care trebuie să se încadreze. Banii nu îi are încă pe toți. Așteaptă să se dea drumul la programul Prima Casă 2020. Până atunci are dosarul pregătit și a găsit și un apartament care să îi placă.

„Este, pot să spun, a doua discuţie. Astăzi am venit să achit rezervarea, apartamentul ce l-am vizionat împreună cu soţia, achit rezervarea, cât îmi spune dezvoltatorul şi apoi paşii următori care sunt semnarea contractului, un avans pentru locuinţă. Trebuie să rezervăm apartamentul să fim siguri”, explică Sorin Rucă.

Integral pe Digi24