Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Așa cum era de așteptat, nu a durat mult până ce Iranul să trimită un răspuns pe măsură la intenția superputerilor Europei de a reimpune sancțiuni economice Teheranului. Într-o replică destul de puternică, președintele Hassan Rouhani amenință Franța, Germania și Marea Britanie că pot suferi pierderi serioase în Orient. Iar trimiterea a fost una directă, la adresa soldaților staționați în bazele militare din regiune.

Într-o intervenție de ultimă oră la televiziunea de stat, Hassan Rouhani a lăsat deoparte subiectul protestelor populației și s-a referit exclusiv la memorandumul semnat de cele trei mari forțe ale Europei. Președintele Iranului le reamintește „partenerilor” din Acordul nuclear că nu doar americanii sunt în pericol, ci și soldații francezi, nemți și britanici, cantonați în Golful Persic. „Astăzi, soldatul american este în pericol, dar mâine ar putea fi în pericol soldatul european”, a transmis Rouhani comunității internaționale.

Replica sa vine la nici 24 de ore după ce marile puteri de pe continent au semnat o scrisoare trimisă șefului politicii externe a Uniunii Europene, prin care anunță declanșarea „mecanismului de dispută” pe marginea Acordului nuclear. Este primul pas spre reimpunerea sancțiunilor economice împotriva Iranului de către UE și Organizația Națiunilor Unite. Practic, notează analiștii, prin această scrisoare, Berlinul, Londra și Parisul dau undă verde pedepsirii Teheranului.

Integral pe Naţional