Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cadrele militare și polițiștii care sunt victime ale unor accidente de muncă vor putea sta în concedii medicale pe o perioadă de aproape doi ani, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern. Aprobarea plății concediilor și soldelor va fi făcută doar de către șefii ministerelor Apărării și de Interne.

Guvernul a modificat legislația privind condițiile de acordare a asistenței medicale, medicamentelor, concediilor medicale şi scutirilor medicale cadrelor militare în activitate, majorând semnificativ numărul zilelor de concediu medical care pot fi acordate. Astfel, în cazul în care caracterul și evoluția afecțiunilor cauzate de accidente de muncă, cercetate și înregistrate potrivit legii, conduc la concluzia că sunt posibilități de recuperare, comisiile de expertiză medico-militară pot face propuneri de acordare a unor concedii medicale de recuperare de până la 550 de zile, în continuarea celor 180 de zile.

Acordarea concediilor medicale de recuperare şi plata în continuare a drepturilor de soldă, conform reglementărilor legale privind salarizarea personalului militar se vor face însă doar cu aprobarea conducătorilor ministerelor şi ai instituţiilor din sistemul apărării, ordinii publice, securității naţionale şi justiţiei, potrivit modificării legislative.Totodată,cadrele militare în activitate pot fi trimise la tratament în străinătate în cazurile în care afecțiunile sunt cauzate de accidente de muncă ori de boli contractate în timpul şi din pricina îndeplinirii obligaţiilor militare şi care, potrivit avizului Ministerului Sănătăţii, nu pot fi tratate în țară. Cheltuielile în lei şi în valută necesare pentru acoperirea acestor costuri se vor suporta de instituţiile din sistemul apărării, ordinii publice, siguranței naţionale şi justiţiei.

Integral pe Naţional