Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

La nici 24 de ore de la ordinul transmis, în direct la televizor, de președintele Klaus Iohannis cu privire la urgentarea demarării planului pentru alegerile anticipate, Guvernul Orban a și executat primii pași ai “misiunii”. Campania electorală a demarat violent, odată cu anunțul făcut de Ludovic Orban prin care Guvernul își va asuma răspunderea, săptămâna viitoare, pe modificarea legii electorale, cu șase luni înainte de scrutinul la care se referă această legislație, constată JURNALUL NAȚIONAL

Premierul Ludovic Orban s-a decis în legătură cu strategia pe care o va urma în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi. După ce miercuri la Guvern a fost în lucru o ordonanță de urgență pentru modificarea legislației electorale, premierul a decis să își angajeze răspunderea, anunță CAPITAL.

Motivul pentru care Ludovic Orban a ales acestă variantă ține de necesitatea de a forța PSD să depună moțiunea de cenzură care ar putea duce către anticipate, odată cu demiterea guvernului. Social democrații vor depune moțiune doar dacă guvernul își asumă răspunderea, în cazul unei ordonanțe de urgență nefiind luată în calcul depunerea unei moțiuni, susțin surse din PSD.

Anunțul lui Orban, observă COTIDIANUL, vine la o zi după ce Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni: „În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislație pentru alegerea primarilor în două tururi. Alegerea primarilor în două tururi va fi promovată de guvern în foarte scurt timp. Este soluția cea mai bună. Evident că asta este o chestiune care va trebui apoi să între în circuitul legislativ și vom vedea cum decurg lucrurile”.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, citat de DIGI24, imediat după anunțul lui Ludovic Orban privind angajarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururui, că PSD va depune o moțiune de cenzură, însă nu se va ajunge la alegeri anticipate. Ciolacu susține că PSD este pregătit să formeze o nouă majoritate care să propună un premier din afara partidului, după demiterea actualului Guvern.

„O să depunem o moțiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR, și vă spun că va trece această moțiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moțiune. Nu vom intra în anticipate. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară. O singură condiție avem: să nu ne cereți să promovăm un membru de partid în funcția de prim-ministru. Vom căuta ca propunerea noastră să fie alta decât un membru de partid din interiorul PSD”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, a declarat, după ce premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pentru schimbarea legii astfel încât primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, că UDMR va vota moțiunea de cenzură pe care o va depune PSD și că alegerea în două tururi nu reprezintă mai multă democrație, așa cum susțin liberalii, anunță ANTENA3.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt ALDE, deputatul Varujan Vosganian, a declarat joi, după ce PSD și UDMR au anunțat că vor depune o moțiune de cenzură, că ALDE nu va da niciun vot pentru demiterea Guvernului în acest caz punctual, că nu va participa la formarea unei noi majorități parlamentare, dar ar putea vota o moțiune de cenzură doar dacă Guvernul și-ar angaja răspunderea și pe un proiect care ar „indigna” ALDE, anunță GÂNDUL.

Pe de altă parte, remarcă COTIDIANUL, liderul PRO România, Victor Ponta, a declarat că angajarea răspunderii de către Guvern pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin s-ar putea să pice la Curtea Constituţională, având în vedere că mai sunt mai puţin de şase luni până la alegerile locale.

Ponta crede că premierul Ludovic Orban ar lua această decizie „împins din spate probabil de preşedintele Iohannis”. „E foarte important când îi vine curajul lui Orban. Că el în fiecare zi zice că schimbă sistemul ziua şi seara îi moare curajul. Ieri aflasem că dă ordonanţă azi. Azi i-a murit curajul. Azi aflăm că-şi angajează răspunderea, mâine s-ar putea sa nu şi-o mai angajeze“

De altfel, Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a activat, joi, procedura de examinare a respectarii normelor democratice in Romania in cazul angajarii raspunderii Guvernului Ludovic Orban pe schimbarea legislatiei electorale, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

Senatorul PSD Titus Corlatean a oferit declarații în acest sens, prezent la sedinta si la solicitarea caruia s-a luat decizia. Urmeaza ca un raportor să vină în România să evalueze situatia. Potrivit lui Corlatean, membru in delegatia Romaniei la APCE, peste 10 zile se va discuta si despre sesizarea de catre APCE a Comisiei de la Venetia pe subiectul modificarii legislatiei electorale cu cateva luni inainte de alegeri.

La pachetul cu alegerea primarilor în două tururi, Guvernul urma să schimbe şi modalitatea de alegere a preşedinţilor de Consilii Judeţene. ADEVĂRUL amintește că în urmă cu patru ani, şefii de CJ au fost aleşi indirect, prin votul consilierilor judeţeni. Cum PSD a câştigat alegerile locale din 2016, social-democrţaii conduc în acest moment nu mai puţin de 25 de judeţe. Anul trecut, la presiunea partidului, Guvernul Dăncilă a modificat sistemul electoral prin ordonanţă de urgenţă, astfel încât preşedinţii de CJ să fie aleşi direct prin votul cetăţenilor.

Acum, Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, însă nu s-a atins de preşedinţii de Consilii Judeţene, care vor fi aleşi direct, aşa cum au insistat, nu prin votul consilierilor judeţeni. Sistemul avantajează baronii în funcţie, cei mai mulţi de la PSD, dar şi de la PNL şi UDMR. USR rămâne pe dinafară.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați că e necesar să fie organizate alegeri anticipate cu câteva luni înaintea alegerilor la termen?