Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, a anunțat, ieri, la finalul Comitetului Executiv Național, că s-a luat decizia depunerii unei moțiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban, dacă Executivul își asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Chiar dacă acest pas ar putea contribui, practic, la concretizarea planului vizând anticipatele, dat fiind faptul că Ludovic Orban nu pare dispus să își dea demisia, pentru a se putea declanșa alegerile înainte de termen, afirmă NAȚIONAL.

Liderii PSD au decis în ședința Comitetului Executiv de marți să depună o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului Orban. Social-democrații au decis ca moțiunea de cenzură să fie depusă la începutul sesiunii parlamentare. ANTENA3 susține că planul PSD este acela de a reveni la Guvernare și încearcă să alcătuiască o nouă majoritate parlamentară în jurul social-democraților, inclusiv cu parlamentari din ALDE și UDMR.

PSD confirmă că, în acest moment, încearcă să construiască o nouă majoritate parlamentară, pentru preluarea guvernării și pentru evitarea declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Deși decizia social-democraților de a depune o moțiune de cenzură i-ar putea ajuta pe liberali, care își doresc declanșarea unei crize politice care să ducă spre anticipate, lucrurile ar putea însă să ducă într-o cu totul altă direcție. Astfel, Marcel Ciolacu, citat de JURNALUL NAȚIONAL, anunță că PSD ar putea reveni la guvernare.

În cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată și Guvernul va fi demis, pentru declanșarea anticipatelor este nevoie ca în termen de 60 de zile Parlamentul să respingă două propuneri consecutive de premier. Acest plan poate fi dejucat de PSD prin cooptarea în cadrul unei viitoare alianțe a parlamentarilor Pro România și a unora din ALDE. De altfel, pe surse politice, citate de ADEVĂRUL, aflăm că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se află, în această perioadă în negocieri atât cu PNL, cât și cu PSD, în vederea asigurării unui viitor politic postalegeri parlamentare.

EVENIENTUL ZILEI susține că urmează marea împăcare Ponta-PSD, deoarece „hemoragia de membri“ l-a doborât pe Victor Ponta. Președintele Pro România, susține că în situații excepționale ar putea avea candidați cu PSD la alegerile locale care vor avea loc la începutul verii. „Avem candidații Pro România, dacă vor fi anumite situații excepționale, putem să avem candidați comuni. Nu candidatul PSD sau al Pro România, că nu facem nimic. Dar în anumite situații, ca excepție, nu exclud deloc să avem alianțe locale. Dar regula va fi de a avea candidații noștri”, a completat Ponta.

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social democrații vor începe strângerea de semnături pentru depunerea unei moţiuni de cenzură privind demiterea Cabinetului Orban în următoarea sesiune parlamentară, care începe în luna februarie. DIGI24 remarcă faptul că el a precizat că PSD nu va propune un membru de partid pentru preluarea funcţiei de prim-ministru, dacă eventuala moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi adoptată.

„PSD nu va face o propunere de premier. Chiar dacă se creează o altă majoritate, PSD nu va propune din rândurile PSD un membru de partid să preia funcţia de prim-ministru. Consider că nu este oportun ca PSD să propună acum un nou prim-ministru”, a afirmat Marcel Ciolacu, citat de GÂNDUL.

COITIDIANUL susține că există o singură justificare raţională a alegerilor anticipate: ca ele să schimbe actualul raport dintre partidele parlamentare, în care PNL şi asociaţii să aibă o majoritate confortabilă. În rest, numai vorbărie goală, în spatele căreia liderii partidelor afişează siguranţa că încrederea oamenilor în formaţiunile pe care le conduc este în creştere.

În realitate, nimeni nu vrea alegeri anticipate, unul dintre motive fiind că este aproape imposibil să se ajungă la ele fără o majoritate parlamentară care să le susţină. Or, asta înseamnă ca parlamentarii să dea vrabia din mînă pe cioara de pe gard, adică să renunţe la acest mandat, fără să fie siguri că vor mai obţine unul după anticipate.

Să fie clar: fără PSD şi ALDE nu se poate ajunge la alegeri anticipate! Decît dacă aceste partide acceptă să se sinucidă! Ei, ce să-ţi spun? Vrabia Mihai Viteazu’!

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Considerați că e necesar să fie organizate alegeri anticipate cu câteva luni înaintea alegerilor la termen?