Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După o lună extraordinară în septembrie, când pensia medie încasată de un român de rând a crescut semnificativ şi a ajuns să depăşească ritmul de creştere a pensiilor speciale, lucrurile au revenit la normal pe final de an, arată datele Casei Naţionale de Pensii (CNPP) analizate de „Adevărul”.

Pensia medie încasată de un pensionar din România a urcat la 1.325 lei în luna noiembrie, comparativ cu 1.323 lei în octombrie şi 1.321 lei în septembrie. Astfel, creşterea pensiei medie s-a reîntors la obişnuitele majorări în ritm de melc de 1-2 lei înregistrate pe tot parcursul anului, spre deosebire de premiera din luna septembrie când a existat un salt de 174 lei, ca urmare a majorării punctului de pensie de la 1.100 lei la 1.265 de lei, respectiv 15%. În România există 4,95 milioane de pensionari. Spre comparaţie, pensiile speciale au crescut semnificativ mai mult de la lună la lună, pe tot parcursul anului 2019.

Cel mai concludent exemplu este cel al magistraţilor. Luna septembrie este singura excepţie în care pensia medie din România a crescut mai mult decât pensia medie a unui magistrat (172 lei versus 136 lei). În rest, pensiile magistraţilor galopează de la lună la lună. Spre exemplu, în februarie pensia medie a magistraţilor a crescut cu aproape 200 de lei faţă de ianuarie.

Integral pe Adevărul