Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Salariilor demnitarilor vor fi „înghețate”, măsură care va fi luată ori prin modificări aduse la Legea bugetului de stat, ori prin ordonanță de urgență. Prin acest demers, indemnizațiie demnitarilor nu vor mai crește odată cu majorarea salariului minim, potrivit CURENTUL.

„Veniturile, indemnizațiile celor care ocupă funcții de demnitate publică sunt trecute în raport cu salariul minim pe economie. Ce decizie am luat? Când se va majora salariul minim pe economie, să nu le crească indemnizațiile celor care dețin funcții de demnitate publică. Avem două variante, fie în curpinsul Legii bugetului de stat, ca să fie anumite reglementări specifice sau mai avem varianta unei OUG trenuleț, care cuprinde diferite măsuri”, a spus Orban, citat de DIGI24, întrebat despre înghețarea indemnizațiilor aleșilor locali.

Tot premierul Ludovic Orban a declarat că nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi încasează pensie să beneficieze şi de un venit din sectorul public, afirmă JUIRNALUL NAȚIONAL. „Sunt de acord cu interzicerea cumulului salariului cu pensia. Nu e normal ca persoane care s-au pensionat şi beneficiază de pensie să beneficieze şi de un venit în sectorul public, vreau să fim foarte clari, aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat, şi este vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani din Poliţie sau din alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste media pensiilor, mai cumulează şi venituri în sectorul public.
 
Aici este vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată să cumuleze simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat, nu avem absolut niciun fel de problemă, de asemenea, dacă vor să îşi continue activitatea, nici în privinţa acestei chestiuni nu avem nicio problemă, cu o singură condiţie, să aleagă venitul dobândit din salariu, dacă vor să lucreze", a spus premierul, întrebat dacă este de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public.

În acest moment, la nivelul ministerului Muncii se lucrează la un proiect de lege care să interzică pensionarilor să cumuleze salariul de la stat cu pensia. Foarte mulți pesediști sunt în această situație mai ales în Ministerul Sănătății și în Ministerul de Interne de pe vremea lui Carmen Dan, pentru cei care nu și-o mai amintesc, secretara pusă ministru de Dragnea pe vremea când încă era în libertate, amintește COTIDIANUL.

Măsura a mai fost în vigoare între 2009 și 2014 printr-o lege inițiată de guvernul condus de Emil Boc prin care se interzicea cumulul pensiei mai mari decât salariul mediu brut (5041 în septembrie 2019) cu salariul de la stat. În anul 2014, 10 deputați PSD, unul de la minorități, unul de la PC și 4 senatori PSD au inițiat abrogarea acestui articol pentru a putea angaja pensionarii de lux ai PSD în continuare la stat.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că Executivul are în vedere și eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor şi ale cadrelor militare, potrivit JURNALUL NAȚIONAL. „Vreau să menţin un angajament ferm, şi anume, drepturile câştigate nu se pierd şi legislaţia se aplică. Din perspectiva pensiilor, noi dorim să eliminăm pensiile speciale. Cu anumite excepţii: ale magistraţilor care beneficiază de o decizie a Curţii Constituţionale şi ale militarilor, care sunt în sistemul de apărare NATO", a spus Turcan.

Ea a explicat că renunţarea la pensiile speciale înseamnă, de fapt, să se ajungă la situaţia în care acestea să fie calculate pe bază de contributivitate.

Deci, afirmă CAPITAL, guvernul a decis să anuleze aceste pensii. Această situație a fost dezbătută pe scena politică o bună perioadă de timp, liberalii încercând să găsească soluția cea mai favorabilă pentru România. Decizia de eliminare a acestei categorii de pensii va aduce la bugetul statului o sumă incredibilă.

Răzvan Prișcă, deputat PNL, a afirmat, pentru DCNEWS, că anularea pensiilor speciale ar urma să aducă la bugetul României ”un câștig de vreo 9 miliarde de lei, doar pe niște venituri nemeritate”. El a invocat proiectul de lege din Parlament, depus de reprezentanți USR. Se pare că, Proiectul se află la Camera Deputaților, la un an și jumătate după ce a trecut de Senat.

Găurile lăsate în buget şi angajamentele de creştere a salariilor şi pensiilor, chiar dacă nu sunt sustenabile, vor aduce dificultăţi financiare României şi în ani ce urmează, se arată într-un raport realizat de Erste și citat de ADEVĂRUL. Leul va continua să se deprecieze în următorii ani, din cauza deficitului de cont curent ridicat, se arată într-un raport publicat vineri de grupul bancar austriac Erste, care previzionează o slăbire medie a monedei României cu 2-3% pe an în termeni nominali, în perioada 2020-2021.

BNR va continua să intervină pe piaţă pentru a netezi orice volatilitate extremă a cursului de schimb euro/leu, dar nu se va opune tendinţei de pe piaţă.