Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Statul român s-a împrumutat cu 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea a două penitenciare, cu 1.900 de locuri, conform Agerpres. Decizia vine în urma condamnărilor CEDO, care a obligat România să îmbunătățească condițiile de detenție. Noile închisori vor fi amplasate în județele Prahova, respectiv Buzău.

Închisorile vor crea 1.900 de noi locuri pentru diverse categorii de deţinuţi, în conformitate cu standardele europene, iar împrumutul presupune şi realizarea unei facilităţi de pregătire a personalului din penitenciare şi a unui centru pentru recuperarea capacităţii de muncă a ofiţerilor, potrivit unui proiect de lege al Ministerului de Finanţe (MFP). MFP motivează necesitatea împrumutului de 177 milioane de euro pentru construirea celor două penitenciare prin obligațiile care decurg din condamnările CEDO. ”Realitatea unui sistem penitenciar românesc învechit din punct de vedere al infrastructurii, sistem care nu îşi poate realiza rolul de custodiere şi reintegrare socială în acord cu standardele privind drepturile omului, precum şi hotărârea-pilot în cauza Rezmiveş şi alţii împotriva României, pronunţată de CEDO la data de 25 aprilie 2017, hotărâre care priveşte condiţiile de detenţie din închisorile şi centrele de reţinere şi arest preventiv din România, au generat necesitatea luării unor măsuri la nivel naţional pentru remedierea acestei situaţii”, arată MFP.

Integral pe Libertatea