Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Federațiile patronale au propus premierului Orban instituirea salariului minim pe ora efectiv lucrată, care să fie, pentru început, de 4,5 euro pe oră. Măsura, pe care șefii Executivului au privit-o cu interes, îi va lovi pe bugetari, dar va afecta și companiile străine, în special din zona comerțului cu bunuri de larg consum.

Sistemul de salarizare pe oră, propus conducerii Guvernului de federațiile patronale la ultima ședință a Consiliului Național Tripartit, ar putea fi implementat și în România, anunță NAȚIONAL. „Dacă am trece la salariul minim pe oră, veniturile ar crește și bugetul ar avea de câștigat. Pentru a stabili un salariu minim pe oră trebuie făcute simulări, pentru că nu putem merge la 8,5 euro pe oră, ca în Germania, dar putem să ne gândim la un 4,5 euro pe oră, care ar însemna un salariu de 792 de euro pe lună“, a  precizat președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu.

„Cei de la Guvern s-au arătat foarte interesați de propunerea salariului minim pe oră, iar punerea în practică i-ar ajuta foarte mult pe componenta bugetului de stat în raport cu salarizarea aparatului bugetar. Este singura măsură care poate să-i aducă în situația de a plăti efectiv ceea ce se lucrează. În momentul de față avem o sumedenie de trântori care iau bani pentru opt ore state la serviciu, dar producția lor efectivă nu corespunde nici măcar unui număr de două ore. Pentru aceasta trebuie făcute norme de lucru pentru fiecare activitate“, a  mai afirmat președintele Federației Operatorilor Români de Transport.

Deocamdată, negocierile dintre Guvern, sindicate şi patronate în privinţa salariului minim s-au blocat. Sindicalişii au propus o creştere netă de 100 de lei, variantă care era în planul PSD şi care nu pare să fie pe placul Guvernului, potrivit ANTENA3. De asemenea, Guvernul îşi menţine punctul de vedere şi şi-ar dori această creştere de doar 7,2%, astfel încât, un salariu brut actual de 2,080 lei ar ajunge la 2.230.

Președintele Cartel Alfa Bogdan Hosu a afirmat, marți, că actuala formulă de calcul propusă de Guvern va duce la înghețarea salariului minim într-o anumită perioadă de timp. El i-a propus premierului Ludovic Orban să revină la varianta ca din 2020, salariul minim garantat brut să fie de 2260 de lei, variantă propusă de cabinetul anterior condusă de Viorica Dăncilă. În schimb, remarcă JURNALUL NAȚIONAL, cei de la Blocul Naţional Sindical şi-ar dori o creştere şi mai mare de 2.284 lei.

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări că salariul minim pe economie va creşte, dar nu a precizat cuantumul cu care va fi majorat, arătând că, în prezent, se face o analiză care ia în calcul propunerile sindicatelor şi patronatelor, anunță ROMÂNIA LIBERĂ.

„În ceea ce priveşte proiectul privind salariul minim, noi ne menţinem punctul de vedere, vă spun sincer. Asta considerăm noi că este soluţia. Sigur, suntem deschişi pentru o discuţie, pentru anul viitor, să luăm în calcul orice fel de propunere şi iniţiativă pentru a îmbunătăţi. Dar tot pe ideea asta: noi dorim să ajungem la o modalitate de calcul a salariului minim pe economie care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore în economie, în funcţionarea companiilor, în raportul dintre cerere şi ofertă", a precizat premierul, citat de AGERPRES.

COTIDIANUL susține că salariul minim brut pe economie va fi majorat la 2.230 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 7,2 % față de luna decembrie 2019. În anul 2019 tariful orar este de 12,43 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2020 tariful orar este de 13,327 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.

La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2020 la valoarea de 2.230 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice, afirmă ADEVĂRUL.

Începând cu data de 1 ianuarie 2020, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se menține la 2.350 lei lunar.