Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Marile probleme „dezbătute“ în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor au fost lipsa unei confruntări faţă în faţă Iohannis - Dăncilă şi campania de ştiri false începută după primul tur de scrutin. Un analist politic, un psiholog şi un specialist în marketing au analizat în ce măsură aceste elemente pot produce o surpriză în rezultatul alegerilor prezidenţiale.

„Nu cred că vreunul pierde voturi, dar Iohannis culege, din cauza refuzului de a merge la dezbatere, mai puţine din afara propriului bazin”, a explicat George Jiglău, analist politic şi cercetător la Centrul pentru Studierea Democraţiei din Cluj. Specialistul este de părere că absenţa unei dezbateri va avea un efect asupra „acelei părţi din electorat care nu a votat cu niciunul dintre cei doi candidaţi la primul tur şi care, în acelaşi timp, îşi doreşte să simtă că votul lor este căutat şi câştigat de către candidaţi, nu luat de-a gata de către oricare dintre ei.”

Astfel, „Iohannis poate pierde o parte din voturile care în mod natural ar fi venit spre el dinspre electoratul USR+Paleologu, în timp ce Dăncilă oricum nu cred că ar putea aduna voturi din partea acestui electorat mai pretenţios, cel mult îşi mobilizează mai bine electoratul ei, plus cel care a mers cu Diaconu in turul 1”, este de părere Jiglău.

Integral pe Adevărul