Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În ciuda avertismentelor fără echivoc ale președintelui Klaus Iohannis, deja primii miniștri liberali au și început să dea cu oiștea intereselor personale în gardul interesului public. Iar primul care calcă „pe becul” președintelui este chiar ministrul de Interne!

La Cotroceni a ajuns deja îngrijorătoarea informație de ultimă oră – la fel ca și la unii dintre ceilalți lideri liberali mai bine conectați la realitățile sistemului de altfel, susține NAȚIONAL – că Marcel Vela și-ar pregăti intens terenul pentru a prelua din primăvară Președinția Consiliului Județean Caraș -Severin! Aceasta fiind de fapt adevărata sa țintă politică! Iar pentru a ajunge ”baronul” județului unde este de altfel atât de bine ancorat după cele nu mai puțin de trei mandate de primar al orașului Caransebeș, normal că Marcel Vela va trebui să facă pasul înapoi de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne.

Pe de altă parte, remarcă AGERPRES, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunţă că intenţionează să iniţieze o modificare a organigramei instituţiei, scopul fiind reducerea numărului funcţionarilor şi sporirea efectivelor operative. „Intenţionez ca în viitor (...), începând cu decembrie, să gândim o restructurare a ministerului. În prezent, ministerul are o organigramă extrem de stufoasă în zona, să zicem, pasivă, în zona funcţionarilor, în zona aparatului central sau a aparatului unui inspectorat judeţean şi mai puţin spre zona infracţională, spre zona de legătură directă cu cetăţeanul, cu fenomenul criminogen, cu clanurile de interlopi", a declarat Vela.

Ministrul, citat de ADEVĂRUL, a mai afirmat că îşi doreşte ca ministerul să devină ”o instituţie de elită”, care trebuie restructurată, profesinalizată şi depolitizată. „Mărul stricat dintr-un coş, strică întregul coş de mere” a spus Vela, precizând, însă, că sunt foarte mulţi poliţişti care-şi fac datoria. „Reorganizarea Poliţiei, pe care o să o propunem ca şi măsură de perspectivă, există şi varianta – discutată deja - ca să aducem poliţişti din birouri, ca să mă exprim direct, înspre zona infracţională, prin restructurări şi comasări sau înfiinţarea unor servicii care să fie în primul rând în acest război împotriva crimei”, a spus Vela.

Acesta vorbeşte și despre ”muşamalizare” în ceea ce priveşte evenimentele din 10 august 2018 şi afirmă că aceasta a început cu secretizarea unor date şi a unor evenimente, anunță GÂNDUL. În plus, Vela a precizat că datele conţinute în raport ”implică unele răspunderi civile şi penale”, iar desecretizarea era necesară, atât pentru justiţie, cât şi pentru opinia publică. Întrebat dacă PSD a încercat să muşamalizeze ce s-a întâmplat în 10 august, Vela a spus: ”Muşamalizarea acestui dosar a început chiar cu secretizarea unor date şi unor evenimente, care au avut loc în 10 august, pentru că, dacă nu încercau o muşamalizare sau nu încercau să ascundă nimic, dosarul ar fi fost public să-l vadă toată lumea şi nu ar fi avut nimic de ascuns.

Intervenţia violentă a forţelor de ordine la mitingul din 10 august a fost justificată de Jandarmerie prin mesajele radicale postate pe reţelele sociale de unele persoane. Însă informările primite de la serviciile secrete, despre protestul diasporei de anul trecut, nu indicau riscuri la adresa securităţii naţionale, susține JURNALUL NAȚIONAL. Cel puţin aşa stă consemnat în raportul recent desecretizat de Ministerul de Interne. Concret, în documentul denumit „Informare privind manifestaţia de protest din Municipiul Bucureşti, din data de 10 august 2018” se arată că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor pe reţelele sociale.

Mai exact, în document se arată că în perioada premergătoare protestului, în mediul virtual s-a remarcat creşterea numărului de mesaje cu caracter radical de incitare la violenţă împotriva forţelor de ordine, a Executivului, şi a Legislativului. Jandarmeria a concluzionat că se vor înregistra acţiuni radicale, de natură a produce o schimbare la nivel politic ("revoluţie"), inclusiv prin eventuale acţiuni violente prin care se urmărea ocuparea sediului Guvernului României, se mai arată în documentul obţinut de DIGI24.

Și fostul premier Viorica Dăncilă a răspuns unei întrebări legate de evenimentele din 10 august 2018 şi a menţionat dacă ce s-a întâmplat atunci a fost sau nu o tentativă de lovitură de stat, anunță ANTENA3. „Cred că entităţile menţionate în raport trebuie să dea aceste răspunsuri. Cred că aşa este corect pentru aflarea adevărului. Am spus atunci că seamănă cu o lovitură de stat, având în vedere că s-a încercat intrarea în Palatul Victoria. Am văzut ulterior că nu a fost lovitură de stat.

Am răspuns legat de aceste evenimente şi cred că este corect să vedem ce spune justiţia, pentru că nu este corect să facem noi aprecieri. Justiţia este făcută de judecători, vom vedea", a declarat Viorica Dăncilă.

ADEVĂRUL amintește că aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violenţele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. De asemenea, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi. Până acum au fost audiaţi peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor.