Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu două săptămâni înaintea summitului NATO de la Londra, la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO care se desfăşoară miercuri, Franţa le va prezenta statelor membre propunerile ei de modificare a procesului decizional în cadrul NATO, în timp ce Germania va propune crearea unui comitet de experţi care să revitalizeze dezbaterea în cadrul Alianţei pentru „dezvoltarea unei viziuni în comun”, care să conducă la „recâştigarea încrederii” între aliaţi, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Iniţiativa franceză vine în contextul în care preşedintele Emmanuel Macron a estimat că NATO este în „moarte cerebrală”, odată cu dezangajarea SUA.

„Nu suntem deloc de acord cu evaluarea pe care o face preşedintele Macron despre NATO”, a declarat ambasadoarea SUA, Bailey Hutchison. Reacţiile faţă de afirmaţia lui Macron, obţinute de AFP din partea altor delegaţii la NATO, sunt de asemenea negative.

Însă NATO are nevoie acum să-şi „regândească strategia”, a susţinut secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amelie de Montchalin. „Alianţa este indispensabilă, dar nu vom avea NATO fără o apărare europeană puternică”, cred responsabilii francezi.

Integral pe Jurnalul Național