Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Au mai rămas trei zile până la votul final pentru alegerile prezidențiale, duminică, românii având ocazia să-și desemneze viitorul președinte. După o campanie electorală atipică, umbrită de scandalurile politice legate de criza guvernamentală prelungită și cu o evidentă poziție de ostilitate între candidații care s-au calificat în turul al doilea, electoratul pare a fi mai „spart” ca niciodată.

JURNALUL NAȚIONAL preconizează un vot masiv anti și într-o proporție extrem de redusă un vot acordat pentru unul dintre cei doi candidați. Alegerile din 2014 au demonstrat că, în turul al doilea, toate calculele sociologice au fost date peste cap, prin prezența cu peste 2 milioane de oameni la urne mai mulți decât în primul tur de scrutin.

Anunțate cu mare pompă, cele două întâlniri ale Vioricăi Dăncilă și Klaus Iohannis cu ziariștii s-au dovedit a fi niște petarde fâsâite. DIGI24 susține că le-au lipsit explozibilul pe care mizau cei din fața televizoarelor, fie ei gură cască sau votanți ai celor doi candidați rămași în cursa electorală. Dezbaterile purtate în paralel de Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis au arătat două stiluri de abordare a unor subiecte de interes pentru cetăţenii români care vor merge la urne duminică.

Iohannis a preferat dezbaterea cu mai mulţi jurnalişti selectaţi nominal de echipa sa, în timp ce Dăncilă a făcut o dezbatere deschisă oricărui jurnalist care avea acreditare la Parlament, însă care a fost anunţată cu trei ore înainte. Până în ultimul moment echipa de campanie a candidatului PSD a discutat despre oportunitatea de a merge la dezbaterea lui Klaus Iohannis. Până la urmă, Dăncilă a ales şi ea varianta propriei dezbateri.

Specialiştii consultaţi de ADEVĂRUL consideră că modul cum şi-au structurat cei doi candidaţi dezbaterile nu au oferit prilejul pentru a da răspunsuri care să treacă ecranul şi să rămână în memoria telespectatorilor. „De principiu, aceste dezbateri nu aduc voturi. Cei doi au răspuns unor întrebări ale presei. Sigur, mai provocator pentru Dăncilă, pentru că nu a existat un filtru. Din punct de vedere strategic nu a fost foarte înţelept ce a făcut doamna Dăncilă.

Ideea în sine nu a fost rea, numai că ideal era să accepte acelaşi format ca Iohannis, să vină în acelaşi loc, într-o altă zi, avea şi norocul că era mai târziu, mai aproape de ziua votului şi urma aceleaşi proceduri. Câştiga mai mult”, a declarat sociologul Alfred Bulai. De altfel, principala critică a specialistului la adresa echipei Dăncilă a fost că nu a lăsat timp de promovare a marii dezbateri, pentru ca nivelul de aşteptare să la fel de mare.

Imediat, anunță EVENIMENTUL ZILEI, a apărut și prima reacție a unui partid după dezbatere. Klaus Iohannis va fi susținut în turul doi al alegerilor prezidențiale de PMP, a anunțat președintele partidului, Eugen Tomac. Acesta a declarat că el şi colegii săi de partid vor vota pentru Klaus Iohannis în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit anunțului făcut de Eugen Tomac pe pagina sa de Facebook.

„Îmi pare rău că nu am avut o dezbatere serioasă în al doilea tur între primii clasaţi. PSD merita prezentat aşa cum este astăzi la vârf, cu Viorica Vasilică Dăncilă candidat în finala prezidenţială. Pentru mine, democraţia înseamnă multă, foarte multă dezbatere şi luptă pentru idei, de aceea îmi doream această confruntare. Nu a fost, dar dincolo de acest lucru există o realitate. Duminică trebuie să votăm. Aşa că votul meu şi al colegilor mei va merge spre preşedintele Klaus Iohannis, nu putem boicota, nu avem voie să stăm acasă, trebuie să mergem şi să votăm împotriva PSD, împotriva mediocrităţii din politică”, a scris Tomac pe Facebook.

Atât președintele USR, Dan Barna cât și președintele PLUS, Dacian Cioloș au anunțat, fără echivoc, că vor vota candidatul Klaus Iohannis în turul al doilea și și-au îndemnat membri de partid și simpatizanții să facă același lucru și să iasă în număr cât mai mare la vot, amintește GÂNDUL.

Pe de altă parte,  președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că liderii partidului au decis să nu facă nicio recomandare pentru electoratul ALDE care a votat cu Mircea Diaconu, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, anunță COTIDIANUL. „Niciuna din ofertele celor doi candidați nu este una convingătoare”, a spus Tăriceanu.

„Din punctul meu de vedere, niciuna din ofertele celor doi candidați nu este una convingătoare. Și având în vedere că Mircea Diaconu nu s-a calificat în turul doi, eu consider că trebuie să dăm dreptul simpatizanților noștri, membrilor noștri, în mod liber și democratic să facă propria alegere, pe baza propriei analize, pe baza propriei evaluări și să decidă în consecință”, a transmis președintele ALDE, într-un mesaj video, postat pe Facebook.

Sociologul Marius Pieleanu a prezentat, miercuri, la ANTENA3, date de ultimă oră privind intenția de vot pentru Viorica Dăncilă după conferința maraton de două ore și jumătate pe care candidata PSD la prezidențiale a susținut-o la Palatul Parlamentului. "Până aseară la dezbatere, din electoratul PSD care este mult mai mare decât ce a obținut doamna Dăncilă duminica trecută, o votau doar 70%. Știm astăzi deja, pe măsurătorile făcute dimineață, până la ora 6, că mai mult de 90% dintre cei care se declară că sunt votanți tradiționali PSD vor da votul doamnei Dăncilă în turul 2.

În proporție de peste 75% din electoratul care a dat votul lui Mircea Diaconu în turul 1 merge deja către Viorica Dăncilă.3 din 4 votanți Mircea Diaconu, de la Pro România, de la ALDE și evident și unii care veneau din zona PSD-ului ca vot politic, vor da votul ei. Peste 90% din voturile doamnei Bruynseels merg către Viorica Dăncilă. De asemenea și ale domnului Cumpănașu, tot peste 95%", a spus Marius Pieleanu.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Care dintre cei doi candidați a avut de câștigat în urma dezbaterilor separate pe care le-au avut cu presa?