Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Se dă o nouă bătălie în lume, în centru de această dată fiind aprovizionarea cu materiile prime. Europa vrea să devină independentă și începe să își protejeze resursele, mai ales în fata unei Chine care e cel puţin îndrăzneaţă în abordări. Aprovizionarea cu materii prime esențiale devine principalul risc, din moment ce China, cel mai mare producător de materii prime din lume, ar putea îngreuna comerțul cu astfel de bunuri, pe măsură ce tensiunile comerciale avansează. Pentru noua Comisie Europeană, suveranitatea resurselor sale a devenit o prioritate esențială. Mai ales că printre materiile prime care au cea mai mare cerere sunt cele esențiale pentru tehnologie și cele care facilitează tranziția la măsuri care să reducă poluarea. China este în momentul de față cel mai mare exportator de metale rare, dar și cel mai afectat stat de războiul comercial cu Statele Unite. În continuare accesul la metalele rare și materiile prime esențiale tehnologiei care să reducă emisiile de carbon va defini cine este în cea mai puternică poziție.

Pentru industriile de înaltă tehnologie din Europa, această provocare este aproape existențială. Europa trebuie să devină cât mai puţin dependentă de disponibilitatea materiilor prime, dacă își dorește să ducă industriile și a afacerile către o economie cu emisii reduse de carbon.

Ultimele estimări ale Europei arată că depenența de China pentru materiile prime critice se ridică în acest moment la 62%. Pentru noua Comisie Europeană, independența resurselor a devenit una dintre cele mai urgente priorități. Noul executiv este de părere că Europa nu poate sta pe loc, în timp ce China preia controlul asupra aprovizionării la nivel mondial, având în vedere că în prezent produce 70% din metalele rare.

Integral pe Digi24