Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Reprezentanţii veterinarilor, ai ONG-urilor implicate în protejarea animalelor şi cei ai vânătorilor atrag atenţia că legea trebuie schimbată pentru ca autorităţile locale să poată acţiona mai rapid în cazuri similare .

Ursul rănit sâmbătă seara în accidentul rutier de la Praid a fost tranchilizat şi apoi împuşcat, însă în prealabil a fost lăsat să agonizeze mai multe ore.

La scurt timp, o ursoaică a murit, duminică seara, lovită de o maşină, pe DN 1, în zona localităţii Bradu, din judeţul Sibiu. Cele două cazuri au readus în discuţie faptul că în situaţii de urgenţă care implică accidente ale căror victime sunt animalele, autorităţile locale intervin cu dificultate, în parte din cauza legislaţiei complicate.

Referitor la cazul de la Praid, comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a precizat că solicitarea de împuşcare de la Asociaţia Vânătorul şi Pescarul Sportiv „Târnava Mare" a sosit duminică, în jurul orei 10.30. Instituţia pe care o conduce şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita au emis imediat un punct de vedere favorabil pentru împuşcare, iar Ministerul Mediului a aprobat solicitarea de derogare.

În schimb, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, s-a declarat revoltat de modul în care autorităţile publice locale au pasat responsabilitatea în cazul ursului rănit. Totuşi, ministrul a admis că legea are lacune. Astfel, el a promis că va modifica legea 557 din 2016, urmând a fi eliminate ambiguităţile şi pentru ca autorităţile locale să poată interveni mai repede în astfel de cazuri.

Integral pe Adevărul