Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Continuă execuțiile pe bandă rulantă în noul Guvern. Doi grei au fost dați afară dintr-o instituție cheie. Sunt acuzații grave ale unui ministru la adresa acestora. „Depesedizarea” atât de mult trâmbițată de noul premier Ludovic Orban la nivelul tuturor ministerelor merge mai departe.

Noul ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela, taie în carne în instituția pe care abia a preluat-o, constată CAPITAL. După zecile de demiteri semnate de premierul Ludovic Orban, și Vela a început să facă curățenie în minister. A dat afară doi grei cu funcții importante în această instituție. Totul s-a întâmplat după ce acesta nu a fost informat în legătură cu deciziile pe care le-au luat și pentru că au decis subiectiv, fără a-l informa.

Marcel Vela a decis să-i dea afară pe șeful Direcției Resurse Umane și pe cel al Direcției Audit din cadrul MAI. Noul șef de la Interne nu a dorit, însă, să le facă publice numele celor doi oameni „executați”.

Rămâne de văzut pe cine va numi Marcel Vela la conducerea celor două departamente din MAI. Până atunci însă, cu sau fără Audit, prima structură care urmează a fi ”zgâlțâită” de ministrul Vela este Secretariatul General, susține NAȚIONAL. Lucru și lesne de înțeles de altfel, ”frățiile căsuțelor” știind mai bine decât oricine altcineva miza controlului asupra Secretariatului General. După care urmează numirea noii conduceri a Direcției Generale de Protecție Internă! „Măcelul” pentru preluarea „Doi ș’-un sfert” putând căpăta de această dată dimensiuni de-a dreptul ”apocaliptice”,  taberele rivale fiind deja cu „cuțitele informative”pe masă…

Premierul Ludovic Orban nu iartă nimic. BUGET.RO a dezvăluit, sâmbătă, că premierul Orban dorește să-l înlocuiască, cu orice preț,pe șeful Casei de Pensii, Ioan Petru Căprariu, chiar dacă acesta din urmă are grave probleme de sănătate. Luni, Ludovic Orban a afirmat că președintele CNPP va fi schimbat.

„Sunt întârziate faţă de termen (n.r. – dosarele). Cu siguranţă vom decide înlocuirea preşedintelui Casei de Pensii şi mai ales un proces de modernizare a Casei de Pensii, care este complet neadaptată secolului XXI, fiind necesară o fluidizare a procedurilor, este necesară o digitalizare şi o creştere a calităţii serviciilor către pensionari”, a afirmat Ludovic Orban.

Noul ministrul al Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că a descoperit cazuri în care recalcularea pensiilor a fost întârziată și cu 6 luni de zile, în pofida termenului legal care impune o limită de o lună și jumătate. Într-o postare pe rețele de socializare, ea a prezentat și traseul birocratic prin care s-a ajuns la aceste întârzieri. Ministrul Muncii susține că sunt mai multe probleme pentru care nu au fost făcute aceste recalculări. ANTENA3 afirmă că la Casa de Pensii 45.000 de dosare sunt întârziate.

Prim-ministrul Ludovic Orban spune că descoperă zilnic ”noi bombe în instituţiile publice, noi găuri în bugetul de stat”, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Indiferent cum i se spune, că e deficit, că e gaură, realitatea e că PSD şi-a bătut joc de banii publici, a adus România într-o situaţie în care nu poate fi evitată depăşirea ţintei de deficit (...) şi ne obligă la realizarea unui plan de măsuri care să reducă la maximum posibil acest deficit, într-un timp destul de scurt”, a spus noul premier.

El a adăugat că „încasările la buget sunt cu 11 miliarde mai mici”, iar „cheltuielile sunt mai mari decât se aştepta”. Orban a vorbit despre ”problemele fără număr ce trebuie rezolvate, din cauza incapacităţii, indolenţei şi relei-voinţe manifestate de fosta guvernare”. Ar fi găsite în fiecare zi, susţine demnitarul, noi „bombe plantate în instituţiile publice, noi disfuncţionalităţi ale marilor sisteme, noi găuri în bugetul de stat şi noi situaţii care reclamă o intervenţie promptă, urgentă”.

Un exemplu, prezentat de EVENIMENTUL ZILEI: Perla statului român, compania Hidroelectrica riscă să intre din nou în insolvenţă, din cauza unui ordin al Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE), care va determina producătorul hidro să cumpere energie din piaţa liberă, pentru a o vinde mai ieftin către populaţie, a declarat, vineri, Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei, într-o conferinţă de profil.

Badea a precizat că totul a plecat de la OUG 114, adoptată de Guvernul Dăncilă în decembrie 2018, care a reintrodus piaţa reglementată la producători, deşi aceasta fusese complet liberalizată la 1 ianuarie 2018.

Argumentele aduse de fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, pentru a demonstra că, de fapt, n-ar exista o gaură în bugetul României, sunt demontate bucăţică cu bucăţică, în ADEVĂRUL, de unul dintre cei mai cunoscuţi economişti din ţara noastră, profesorul de economie Cristian Păun.

Şmecheria cu "realizat" versus "estimat". O poveste de adormit fraierii... Zilele astea dezbaterea s-a mutat pe găuri. Negre. În buget. Ba că e gaură, ba că e deal. Energie multă... Argumente, manipulări, tabele, grafice. De gâgă. Clar e cu gaură că e deficit. Clar e structurală că nu e doar pe venituri fiscale şi e cu cheltuieli "fixe". De arierate ce să mai vorbim. Argumentele sunt însă delicioase. Simpatice foc. De n-ar fi gaura atât de neagră mai că ar merita să "ne râdem".