Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, vrea realizarea unui consens politic pentru modificarea Legii offshore, asfel încât să poată începe exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai repede. Pentru aceasta, el spune că vrea să colaboreze inclusiv cu PSD, fiind gata să lase deoparte războiul politic.

Virgil Popescu a anunțat că va merge în Parlament și va cere sprijinul tuturor partidelor politice şi mizează pe obţinerea unui consens în legătură cu exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Modificarea cadrului legislativ anul trecut, prin adoptarea Legii offshore și a Ordonanței de Urgență 114, a dus la blocarea investiţiilor în platoul continental românesc al Mării Negre, punându-se în pericol venituri de miliarde de dolari, având în vedere că rezervele de gaze offshore ale România sunt estimate la circa 200 de miliarde de metri cubi.

Ce înseamnă această cantitate ne putem da seama dacă ne uităm că Rusia are rezerve dovedite de 35 de miliarde de metri cubi, potrivit statisticilor realizate de British Petroleum. Pe de altă parte, subminarea investiţiilor din Marea Neagră ar însemna pentru statul român pierderea a 540 de milioane de dolari anual proveniţi din impozite şi, ceea ce este şi mai grav, reducerea producţiei de gaze, ceea ce ne-ar reîntoarcere la dependenţa de gazul rusesc, arată un studiu făcut anul acesta la solicitarea Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).

Integral pe Jurnalul Național