Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

S-a strigat mobilizarea masivă a primarilor PSD pentru alegerile prezidențiale. Dacă mașinăria de voturi a PSD se mobilizează pe fondul absenteismului din tabăra cealaltă, Iohannis ar putea pierde alegerile. Până atunci însă, în această seară are loc „marea confruntare electorală“ la care candidatul Viorica Dăncilă nu a fost invitat să participe.

„Astăzi am avut o ședință de lucru, o discuție cu primarii și toți cei care sunt implicați în campanie, vorbim de întregul activ al PSD. A avut loc o videoconferință în care am reușit să mobilizăm tot ceea ce înseamnă resursă în PSD și vă asigur că este o resursă care înseamnă în final câteva milioane de voturi, acele voturi de care avem nevoie duminică. Toți primarii, președinții de Consilii Județene și președinții de organizații sunt prezenți în această campanie”, a afirmat deputatul Valeriu Steriu, citat de VOXBIZ.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să vină voteze în număr cât mai mare în turul al doilea al alegerilor. Președintele a ținut să le reamintească românilor că absenteismul la vot din decembrie 2016 a adus PSD-ul la Putere, potrivit DIGI24. „Deja PSD încearcă tot felul de manevre și vreau acum să cer românilor maximă vigilență când e vorba de PSD.

Maximă vigilență nu înseamnă să ne temem, ci să fim atenți și să mergem la vot. Ar fi foarte păcat să repetăm greșeala din decembrie 2016, când, prin absenteismul românilor la alegerile parlamentare, a fost adus la putere PSD și am avut nevoie de aproape trei ani să-i înlăturăm de la butoanele puternii, după ce a vrut să-și subjuge statul român”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, spune că, din analizele sociologice făcute de partid, prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale va fi cel puţin egală cu cea din turul întâi, iar Klaus Iohannis este preferat chiar şi de către cei care nu s-au decis încă dacă vor vota în turul al doilea, anunță ADEVĂRUL. „Pe analizele noastre, în turul doi prezenţa la vot este cel puţin egală cu cea din turul unu. În ceea ce priveşte prezenţa din turul 1 , procentul de 47% nu reflectă în realitate prezenţa la vot pentru că în România nu mai sunt 18,2 milioane de alegători, cât sunt pe listele electorale.

În România votează, de fapt, 14 milioane de oameni”, a declarat Ludovic Orban. Potrivit acestuia, prezenţa la vot în mod real în primul tur al alegerilor s-a situat la aproximativ 60%, „ceea ce arată că a existat interes pentru alegerile prezidenţiale”. Orban afirmă că preşedintele Klaus Iohannis „este pe primul loc şi în opţiunea nehotărâţilor”, care reprezintă aproximativ 17 – 18%.

Deşi Klaus Iohannis conduce detaşat în opţiunile alegătorilor, potrivit surselor PNL, preşedintele are probleme în a convinge votanţii care au optat pentru candidaţii care nu au intrat în turul II. Sondajul comandat de PNL ar arăta o prezenţă de 46-47%, cel mult 48%, precizează sursele liberale. ROMÂNIA LIBERĂ susține că demobilizarea masivă ar fi mai ales în rândul electoratului USR-PLUS. Din cele 14 procente obţinute în ţară, mai puţin de jumătate ar ajunge la urne în turul II. O demobilizare asemănătoare se înregistrează şi în rândul electoralului PMP, dar şi în Diaspora.  
 
Însă, liderul USR Dan Barna afirmă, într-o postare pe Facebook, că participă la vot şi că îl votează pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis, îndemnându-şi simpatizanţii şi susţinătorii să facă la fel, amintește EVENIMENTUL ZILEI. El precizează că toate ştirile despre boicot sunt ”încă o minciună ordinară din şirul de ştiri false marca PSD”.

Și Dacian Cioloș a susținut, ieri, o conferință de presă în care a cerut în mod categoric ca toți susținătorii să nu ia în seamă informațiile apărute în spațiul public, conform cărora în spatele dezvăluirilor Rise Project s-ar afla PNL și candidatul acestui partid la alegerile prezidențiale, și să iasă la vot în turul al doilea pentru a-l vota pe Klaus Iohannis, anunță COTIDIANUL.

Acum, liberalii negociază în teritoriu alianțe punctuale cu ALDE. Turul 2 al alegerilor prezidențiale va fi un exercițiu pentru o viitoare colaborare mai apropiată, au declarat surse din PNL pentru STIRI PE SURSE. În fiefurile liberale din Transilvania nu există prea mare dorință pentru discuții cu ALDE, pe de-o parte pentru că partidul lui Călin Popescu Tăriceanu nu are structuri puternice în Ardeal și pe de altă parte pentru că liberalii transilvăneni nu sunt dispuși să ofere o felie de putere suficient de atrăgătoare pentru ALDE.

Marile negocieri sunt pentru județele roșii, unde se încearcă un „acord de principiu“ PNL-ALDE. „O să fie un exercițiu bun pentru locale dacă vrem să batem PSD', au declarat surse liberale

Potrivit surselor din PNL, citate de GÂNDUL, un procent nesperat de mare dintre alegătorii lui Mircea Diaconu ar urma să se îndrepte spre Klaus Iohannis. Pe de altă parte, surse din PSD susţin că Viorica Dăncilă va obţine aproape toatele voturile lui Diaconu din primul tur. Klaus Iohannis ar fi preferat şi de alegătorii care în primul tur au votat pentru ceilalţi candidaţi, ar mai arăta sondajul comandat de PNL.

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă se vor înfrunta în turul doi de scrutin, programat duminica aceasta pe 24 noiembrie, amintește EVENIMENTUL ZILEI. Casele de pariuri au afișat deja cotele pentru acest eveniment și nici o surpriză – președintele în exercițiu Klaus Iohannis, este mare favorit. Bookmakerii îi dau lui Klaus Iohannis cote cuprinse între 1,02 și 1,07, în timp ce Viorica Dăncilă are cote care variază între 7,50 și 10,00.

Superbet îi dă actualului președinte o cotă de 1,05, iar Vioricăi Dăncilă o cotă de 8,00. Cât despre prezența totală la vot, Superbet estimează un 52,5%, cu cote de 2,1 că va fi sub acest prag și de 1,6 că va fi mai mare.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Către care dintre candidații intrați în tutul al doilea al prezidențialelor ar trebui redistribuite voturile celorlalți candidați?