Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În ianuarie 2014 s-a petrecut o scenă mai puțin întâlnită în relațiile diplomatice. La conferința de presă de după o întâlnire avută la Paris (în marja Conferinței Prietenilor Siriei), secretarul de Stat SUA de atunci, John Kerry, l-a muștruluit aspru pe omologul său turc, Ahmet Davutoglu.

Kerry l-a obligat să amintească presei că în timpul discutiei a respins acuzațiile Turciei cum că SUA s-au amestecat în politica internă a Turciei și că ar fi vrut să influențeze alegerile din Turcia. Davutoglu a coborât ochii în pământ și a rămas astfel secunde bune. Mai erau și alte motive de muștruluială din partea SUA pentru aliatul lor din NATO – Turcia dorea să construiască un sistem antirachetă împreună cu China.
Cinci ani care au răsturnat lumea

După cinci ani, întâlnirea de la Casa Albă, pe 13 noiembrie 2019, dintre președintele SUA Donald Trump și omologul Recep Tayyip Erdogan s-a desfășurat într-un registru total opus. Acum, SUA și-au retras militarii din Siria pentru a face loc Turciei și represiunilor rebelilor anti-Assad susținuți de Ankara împotriva kurzilor aliați până mai ieri cu SUA. Acum, Turcia are deja sisteme antirachetă achizitionate de la un rival al Americii – și nu este vorba de China, ci chiar de Rusia.

Integral pe Cotidianul