Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Eșecul lui Dan Barna din primul tur al alegerilor prezidențiale scindează Uniunea Salvați România. Rezultatul dezastruos înregistrat de Barna a provocat revoltă în partid. Mai mulţi lideri USR i-au cerut demisia lui Dan Barna din fruntea partidului. Printre ei: Mihai Goţiu, Cosette Chichirău, Tudor Benga şi Silviu Dehelean.

Rezultatul foarte bun de la europarlamentare nu s-a mai repetat pe 10 noiembrie. În ciuda rezultatelor sub aşteptări, Dan Barna susţine însă că nu îşi dă demisia. Acesta a declarat marţi că, în urma rezultatului ''sub obiectiv'' obţinut la alegerile prezidenţiale, va cere un vot de încredere membrilor partidului, iar, dacă nu îl va primi, va face un pas în spate, anunță ANTENA3.

El a adăugat că decizia de a nu intra la guvernare după ce a căzut Guvernul Dăncilă a fost a Comitetului Politic al partidului, aproape în unanimitate, de aceea nu i se poate imputa lui personal. „Au fost unul sau doi colegi care au zis - poate să ne mai gândim. Este o decizie pe care ne-am asumat-o ca partid, a avut un rezultat, e ca la fotbal, dai gol - eşti vedetă, nu dai gol - sunt critici", a încheiat Barna.

Hilar este faptul că, după ce a anunțat acest plan, Dan Barna a fost acuzat de unii dintre colegii săi că utilizează un “tertip” folosit și de Liviu Dragnea la PSD, constată JURNALUL NAȚIONAL. Iar scandalul din USR a luat amploare după ce soția lui Dan Barna s-ar fi adresat injurios liderilor de organizații, la videoconferința USR de a doua zi de după primul tur de scrutin.  Conform unui comentariu postat pe grupul intern al USR, denumit “Poiana lui Iocan”, “Doamna Olguța, soția președintelui USR Dan Barna (membră sau nu a USR), s-a referit aseară, pe live-ul CP informal la membrii USR: căcații ăștia care nu au făcut nimic în campanie”.

„A avut o interenție extrem de nepotrivită la început. Cred că nu și-a dat seama că o auzim. Era cu el și poate credea că era pe mute”, au declarat pentru DIGI24 surse participante la sesiunea video. „Niște că....ți”, ar fi spus doamna Barna despre membrii Consiliului Politic care îi cereau lui Dan Barna să își dea demisia pentru asumerea eșecului de la alegeri.

În plus, mai mulți lideri ai USR au reacționat negativ la ideea lui Barna de a consulta partidul cu privire la rămânerea sa în continuare la șefia formațiunii, anunță G4MEDIA. „Unii au spus că așa a făcut și Liviu Dragnea când a întrebat, în cadrul congresului PSD din 2017, dacă social-democrații vor ca el să fie în continuare președintele lor. I-au spus că ori îți dai demisia, ori nu. Un vot de încredere e ca și cum ai candida singur. Dacă nu îți dai demisia, îți asumi că rămâi șef cu tot ce vine asta la pachet”, a explicat unul dintre liderii USR.

Scorul slab al lui Barna a atras şi înţepăturile mai multor membri de partid. Deputatul Cosette Chichirău a vorbit ieri în presă despre „erorile strategice” ale preşedintelui formaţiunii, una dintre ele fiind lipsa de critică în campania electorală vizavi de mandatul lui Klaus Iohannis, anunță ADEVĂRUL. „Iohannis e omul al cărui job şi-l dorea. Trebuie să arăţi ce a greşit acea persoană, de ce eşti tu mai bun. Nu poţi să te baţi pentru locul doi, dacă vrei să câştigi”, a subliniat Chichirău.

Despre erori a vorbit şi deputatul Stelian Ion, care a afirmat că USR trebuia să intre la guvernare alături de PNL după ce a căzut guvernul Dăncilă, anunță CURENTUL.

În schimb, Dan Barna arată către liberali cu ancheta Rise Project, constată COTIDIANUL. Liderul USR susține că ancheta a avut impact asupra rezultatului de la alegerile prezidențiale. Cu toate că nu știe exact cât a avut de pierdut, useristul crede că „s-au aliniat foarte multe forțe“ pentru a-i împiedica intrarea în turul II. „Nu știu în ce măsură a schimbat ceva ancheta Rise Project, nu știu, nu cred. Nu spun că din cauza aceasta (n-am ajuns în turul II n.r.), doar am constatat că s-a consumat mult efort ca să nu existe deranj în turul II“.

Înfrângerea se alină cel mai bine în teoria conspirației, constată și ROMÂNIA LIBERĂ. Cel mai mare șoc al acestor alegeri a fost reprezentat, fără doar și poate, de declinul prezidențiabilului USR PLUS, Dan Barna, față de scorul obținut de Alianța 2020 la alegerile europarlamentare, de 22,36 %. Vorbim despre o diferență de peste 800.000 de voturi, care și-a găsit două explicații mari și late în spațiul public.

Votanții USR sunt, probabil, cei mai radicali alegători anti-PSD. În timp ce Klaus Iohannis a fost implicat alături de Ludovic Orban și PNL în dărâmarea Guvernului Dăncilă și înlocuirea acestuia cu un executiv liberal, Dan Barna a fost promotorul alegerilor anticipate, adică prelungirea perioadei de guvernare pentru social-democrați. Aceasta a fost greșeala cea mai mare care l-a privat pe Dan Barna de orice șansă de a intra în turul al doilea și care îl poate costa șefia USR.

Prin faptul că încă este preşedintele USR, Dan Barna nu doar că slujeşte în acest moment cauzei PSD, dar în cazul cel mai probabil în care acesta va refuza să demisioneze de la şefia partidului, USR nu se mai poate salva din păcate decât scindându-se, afirmă ADEVĂRUL. Cu alte cuvinte, cu o facţiune destul de hotărâtă încât să extragă ce se mai poate din, culmea, partidul care voia cândva să salveze România şi, punând, efectiv, bazele unui nou partid.