Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Viorica Dăncilă vrea să facă ordine în partid după rezultatele obținute de PSD la alegerile prezidențiale în care social-democrații au pierdut în zone cheie. Ea are în plan ca timp de două zile să îi cheme la ordine pe baronii PSD. La PSD nu mai e noaptea cuțitelor lungi, conturile se reglează ziua, pe lumină, și cu toată presa la poartă.

Comitetul Executiv al PSD se va reuni, marţi după-amiază, pentru lua în discuţie strategia de campanie şi excluderea fostului ministru al Justiţiei Ana Birchall. Conducerea PSD va analiza rezultatul obţinut de Viorica Dăncilă la primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit surselor, citate de GÂNDUL. De asemenea, echipa de campanie a social-democraţilor se va întruni miercuri în şedinţă pentru a discuta despre strategia electorală a Vioricăi Dăncilă dinaintea celui de-al doilea tur al prezidenţialelor.

Liderul PSD Viorica Dăncilă va propune  excluderea Anei Birchall din partid, pe motiv că poziţionarea sa ca ministru al Justiţiei a afectat PSD în campania electorală. Şi Cozmin Guşă va fi dat afară din partid, deşi abia se întorsese în PSD. Dăncilă e nemulţumită de faptul că Paul Stănescu şi Daniel Tudorache (primarul Sectorului 1) l-au adus pe Guşă în partid, scrie ADEVĂRUL.

De asemenea, liderii PSD Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene sunt pe lista neagră a Vioricăi Dăncilă, după ce Klaus Iohannis s-a impus la Vrancea, Vaslui şi Neamţ, fiefuri tradiţionale PSD.  În Vrancea, judeţ condus de Marian Oprişan, Klaus Iohannis a câştigat detaşat, cu peste 40% din voturi, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, susține ANTENA3. Viorica Dăncilă are puţin peste 28% din voturi, iar Dan Barna a obţinut puţin peste 10%, arată rezultatele provizorii publicate de AEP.

Un exemplu este Constanța, unde Dăncilă a luat jumătate din totalul voturilor primite de Klaus Iohannis. Un alt județ vizat este Neamț, condus de baronul Ionel Arsene. Dăncilă vrea să-l ia la rost și pe baronii Dumitru Buzatu și Marian Oprișan, în condițiile în care la Vaslui și Vrancea, cele mai multe voturi au mers către Klaus Iohannis, susține și CAPITAL.

Eugen Teodorovici, purtătorul de cuvânt neoficial al Vioricăi Dăncilă, a anunțat deja că liderii PSD din județele în care partidul nu a obţinut rezultate bune duminică riscă să-și piardă funcțiile! Analiza baronilor care au pierdut alegerile în fiefurile tradiţionale ale PSD va începe cu neplăcutele surprize din judeţele cu tradiție social-democrată, precum Vrancea, Bacău, Vaslui, Constanţa și Prahova, informează EVENIMENTUL ZILEI.

Pe de altă parte, observă COTIDIANUL, Viorica Dăncilă a declarat că nu merge pe premisa excluderilor din partid. Președintele PSD a precizat că la ședința CEx de marți va fi făcută o analiză pe filialele județene, după alegerile prezidențiale, în care fiecare lider județean va explica scorul mic la scrutinul din 10 noiembrie.

„Vom discuta pe fiecare județ, vom analiza fiecare localitate în parte, astfel încât la următoarele alegeri să avem rezultate mai bune. Vom discuta fiecare județ și vom analiza fiecare organizație în parte. E o analiză de partid normală, după alegeri. Fiecare președinte de organizație de județ trebuie să susțină ce a mers ce nu a mers”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la sediul PSD.

Și Teodorovici le-a mulţumit şefilor de organizaţii şi membrilor PSD care au contribuit la accederea Vioricăi Dăncilă în turul II al prezidenţialelor, dar a subliniat că trebuie analizate şi situaţiile în care nu a fost atins scorul vizat, anunță ANTENA3. "E o discuţie pe care o purtăm astăzi şi mai ales mâine în CEx, unde vom lua şi câteva decizii în acest sens. (...) Cred că totuşi trebuie să vedem exact care sunt motivele pentru care scorul pe care fiecare şi l-a asumat nu a fost atins", a declarat el.

Întrebat dacă ar trebui făcute modificări la şefia unor organizaţii, Eugen Teodorovici a răspuns: „De ce nu? Chiar şi acest lucru trebuie să fie tranşat". Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula, este de părere că multor membri ai PSD "le-a fost ruşine să tragă" în campania electorală pentru Viorica Dăncilă, potrivit AGERPRES.

„Odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a terminat o campanie electorală care pare că nu a existat. O campanie în care Iohannis era deja câştigător, cu mulţi psd-işti cărora le-a fost ruşine să tragă pentru Dăncilă, cu Barna care s-a făcut de râs lamentabil şi cu un scor neaşteptat de bun pentru Mircea Diaconu. (...) A fost prima campanie la prezidenţiale în care PSD s-a chinuit să-şi aducă propriul candidat în turul doi şi a obţinut cel mai mic scor din istorie.

Nu poţi să fii mulţumit cu aşa ceva niciodată! Să vrei să fii măcar pe locul 2 ca să te salvezi. Mă întreb la ce bun să fie Dăncilă preşedinte PSD în continuare? Pe cine oare o ajuta?", a scris Cosmin Necula luni pe pagina lui de Facebook. ROMÂNIA LIBERĂ amintește că Comitetul Executiv municipal al PSD Bacău a decis, pe 29 septembrie, dizolvarea biroului politic local de conducere şi retragerea sprijinului politic pentru primarul Cosmin Necula după ce acesta a adus o serie de critici Guvernului Dăncilă cu privire la alocarea fondurilor către administraţia locală.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că Viorica Dăncilă mai are șanse să răstoarne votul în turul doi al alegerilor prezidențiale, în fața lui Klaus Iohannis?