Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă au intrat în finala prezidențială, arată datele preliminare oferite de către Autoritatea Electorală Permanentă, după primirea datelor din 99,98% din secțiile de votare din țară. Pe locul III s-a clasat Dan Barna, care nu mai are nicio șansă de a se apropia de Viorica Dancilă, diferența dintre lidera PSD și candidatul USR-Plus fiind de aproape zece procente.

Klaus Iohannis conduce în clasamentul candidaților la alegerile prezidențiale cu 36,65% după numărarea a 99,98% din voturile din țară, centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă. El este urmat de Viorica Dăncilă, cu 23,76% și de Dan Barna, cu 13,83% din voturi. Clasamentul candidaților după numărarea a 99,8% din voturile exprimate în țară, anunță LIBERTATEA.

Pe următoarele locuri se situează, după cum afirmă EVENIMENTUL ZILEI, Mircea Diaconu 8.95%, Theodor Paleologu 5.69%, Hunor Kelemen 3,94%, Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste) – 2,7% Alexandru Cumpăşanu (independent) – 1,4% Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) – 0,5% Bogdan Stanoevici (independent) – 0,4% Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) – 0,3% Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Naţională) – 0,3% Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie) – 0,3% John-Ion Banu (Partidul Naţiunea Română) – 0,3%.

Prezența la vot a fost de 47,66% din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente din țară. În total au votat 8.683.119 de oameni în țară, susține JURNALUL NAȚIONAL. Nouă județe și municipiul București au trecut de pragul de 50% prezență la vot: Ilfov, Cluj, Sibiu, Brașov, Giurgiu, Alba, Olt, Argeș și Constanța. O prezenţă mai redusă la urne s-a înregistrat în judeţele Vaslui (35,09%), Covasna (36,39%), Satu Mare (37,08%), Maramureş (40,00%) şi Ialomiţa (41,14%).

În diaspora, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, citată de GÂNDUL, la numărarea voturilor din 705 secţii din străinătate (din totalul celor 838 secţii), Klaus Iohanis se clasează pe primul loc, cu 53,8%, urmat de Dan Barna cu 26,4%, iar pe locul al treilea se află Theodor Paleologu, cu 6,3%. Aceștia sunt urmați de Mircea Diaconu 3,6% și Viorica Dăncilă-2,8%.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a spus la DIGI24 că Viorica Dăncilă a ieşit câştigătoare în primul tur al prezidenţialelor, în ciuda faptului că nu a avut o contribuţie proprie la acest rezultat, întrucât şi-a îndeplinit obiectivul de a ajunge în turul al doilea, în vreme ce contracandidatul său, Dan Barna, a pierdut nu doar personal, ci împreună cu întreg partidul. Astfel, PSD rămâne un jucător în liga mare, în timp ce USR trebuie să se reevalueze.

„Nu reprezintă pentru PSD niciun progres faţă de europarlamentare şi voturile astea sunt ale partidului, nu ale Vioricăi Dăncilă. Sunt voturi ale aparatului de partid, cât a funcţionat din el, nu integral, că nu toţi au pus osul pentru Dăncilă. Ea nu are aici aproape nicio contribuţie, în vreme ce dincolo au pierdut USR, nu numai Dan Barna, ci şi partidul, au pierdut 5 procente faţă de europarlamentare”, a subliniat Cristian Tudor Popescu, citat de ADEVĂRUL.

De altfel, remarcă ANTENA3, Dan Barna și-a recunoscut înfrângerea: „Le mulţumesc în mod special celor din diaspora pentru prezenţa istorică de astăzi. Potrivit datelor pe care le avem în urma numărătorii paralele, nu am reuşit să intrăm în turul 2. Am sperat până în ultimul moment, dar nu avem suficiente voturi", scrie Barna pe Facebook.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că rezultatul pe care l-a obținut la alegerile prezidențiale este bun, pe proiecția UDMR urmând să fie înregistrate mai multe voturi decât în 2009 sau 2014, anunță COTIDIANUL. Întrebat cu ce gânduri privește spre turul 2, liderul UDMR a precizat că așteaptă rezultatele finale, pentru că nu se știe, încă, care vor fi finaliștii.

Acum se fac scenarii şi planuri şi în tabăra PSD, iar social democraţiii mizează pe un vot masiv împotriva actualului preşedinte, susține ANTENA3. În plus, Viorica Dăncilă îi aruncă din nou mănuşa lui Klaus Iohannis şi îl provoacă la o dezbatere unu la unu înaintea marii confruntări de la urne din 24 noiembrie. PSD e fruntaș în județele Teleorman, Giurgiu, Olt, Mehedinți, Gorj, Buzău, Botoșani și Argeș.

Pe de altă parte, observă CAPITAL, Viorica Dancila a reușit să obțină cel mai slab rezultat înregistrat de un candidat al PSD în primul tur al alegerilor din toate timpurile. Practic, victoria lui Dăncilă este în același timp și o înfrângere usturătoare, dacă se ține cont că aceasta a reușit să ducă PSD- la un minim istoric.

Ca un fapt divers, prezentat de ROMÂNIA LIBERĂ: în localitatea natală a lui Dragnea, Dăncilă a câștigat detașat. Viorica Dăncilă a câştigat alegerile prezidenţiale cu 72,45% în localitatea natală a lui Liviu Dragnea, Gratia, din judeţul Teleorman, în timp ce Klaus Iohannis a obţinut doar 11,52%.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți că Viorica Dăncilă mai are șanse să răstoarne votul în turul doi al alegerilor prezidențiale, în fața lui Klaus Iohannis?