Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guenter Schabowski se scarpină în cap, îşi pune ochelarii, ezită, frunzăreşte prin notiţe. Pare că încearcă să înţeleagă ce citeşte, iar apoi răspunde: "Din câte ştiu, intră în vigoare imediat, fără întârziere".

Bomba a fost lansată. Este 9 noiembrie 1989, aproape de ora 19:00.

Membru al biroului politic al comitetului central al partidului comunist din RDG, responsabil cu informaţiile, Schabowski, exponent al "primului cerc" de conducere a "statului muncitorilor şi ţăranilor", tocmai a anunţat sec în faţa zecilor de ziarişti stupefiaţi deschiderea Zidului Berlinului.

Pare că a făcut acest lucru din greşeală, în finalul unei conferinţe de presă, în răspuns la întrebările privind condiţiile în care vor putea trece frontiera cetăţenii est-germani.

Cuvintele sale n-au mai putut fi retrase. Dar, după 30 de ani, controversa continuă: căderea bruscă a Zidului Berlinului, în preludiu la cea a întregului bloc comunist, a fost un accident al Istoriei, rodul unei greşeli a unui aparatcik nepregătit sau un gest calculat din partea unei dictaturi est-germane la final de cursă? - consemnează AFP.

Integral pe AgerpresComentarii

iulian A fost doar o etapa

8 noiembrie 2019 9:22

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.