Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Iată că a venit şi ziua deconturilor noului Guvern abia învestit şi, în consecinţă, şi rândul propunerii cu numărul 4 din partea României pentru portofoliul de comisar european. Premierul Ludovic Orban a anunţat că trimite în faţa Comisiei Europene doi candidaţi: Siegfried Mureşan şi Adina Vălean.

După respingerea Rovanei Plumb și a lui Dan Nica, Viorica Dăncilă l-a propus Victor Negrescu pentru funcția de comisar european, însă a fost respins de Klaus Iohannis și neoficial și de Bruxelles, amintește NAȚIONAL.

Adina Vălean, europarlamentar PNL, e favorită pentru funcţia de comisar european din partea României. Deşi Siegfried Mureşan părea să aibă prima şansă, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a preferat o femeie, pentru a respecta criteriul egalităţii de gen, precizează . România va rămâne cu portofoliul Transporturilor, nu va mai face schimb cu Ungaria.

Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, este compusă din 19 bărbaţi şi 9 femei (28 de portofolii, incluzând şi Marea Britanie). EVENIMENTUL ZILEI susține că noul Executiv european ar număra 12 femei şi 15 bărbaţi, dacă Adina Vălean, soţia lui Crin Antonescu,ar va fi comisarul României.

Intrarea în funcţie a Comisiei Von der Leyen, prevăzută la 1 noiembrie 2019, a fost amânată până la 1 decembrie 2019, în urma respingerii de către eurodeputaţi a candidaţilor francez, ungar şi român la funcţia de comisar european. Ulterior, amintește JURNALUL NAȚIONAL Franţa a prezentat candidatura fostului ministru al economiei Thierry Breton, în timp ce Ungaria l-a propus pe actualul ambasador pe lângă Uniunea Europeană, Oliver Varhelyi.

Adină Vălean, acceptată pentru funcţia de comisar european pe Transporturi, este europarlamentar încă din 2007. Portalul Votewatch.eu a plasat-o pe locul 4 în topul celor mai influenţi europarlamentari în ultima legislatură. A fost vicepreşedinte al Parlamentului European şi a contribuit, în 2009, la diminuarea tarifelor pentru traficul de internet în regim de roaming. Este soţia lui Crin Antonescu, amintește ADEVĂRUL.

Adina Vălean (51 de ani), este membru al Parlamentului European din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Adina Vălean a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008, ales pe listele PNL, dar la data de 30 noiembrie 2007 a demisionat pentru a pleca la Bruxelles. Între 2014-2017, Adina Vălean a fost vicepreşedinte al Parlamentului European.

Toamna trecută, Adina Vălean anunţa că nu mai candidează pentru un nou mandat de europarlamentar. „E o decizie personală, nu e nimeni de neînlocuit. Am stat destul de mulţi ani la Bruxelles şi vreau să mai fac şi altceva”, a spus Adina Vălean, întrebată de ADEVĂRUL de ce nu mai candidează pentru un nou mandat, in condiţiile in care conduce o comisie din Parlamentul european, mai exact Comisia de Mediu.

Motivul era altul: soţul său, Crin Antonescu, se înscrisese în cursa internă din PNl pentru un m,andat de europarlamentar, deci nu puteau pleca în cuplu la Bruxelles. Ulterior, conducerea PNL l-a scos de pe lista pentru alegerile europarlamentare pe Crin Antonescu, însă i-a oferit un loc eligibil soţiei sale, Adina Vălean.

Din caza acestei nominalizări, USR s-a supărat deja pe liberali, constată COTIDIANUL. Deputatul USR Iulian Bulai afirmă că PNL are o bulină neagră, deoarece eurodeputatul Adina Vălean a fost acceptată de Comisia Europeană pentru funcția de comisar UE pe Transporturi, fără ca Parlamentul României să fie consultat.

„Adina Vălean a fost numită și acceptată Comisar European fără consultarea Parlamentului României. O bulină neagră pentru PNL. Așteptam de dimineață să fim convocați deja pentru a fi consultați pe această propunere. Încă nu am primit nicio convocare a Comisiei de Afaceri Europene (CAE), unde sunt membru, din partea Birourilor Permanente Reunite. Prima încălcare a acordului dintre USR si PNL. Luna de miere nici nu începuse, și iată prima palmă. Și asta era poate cea mai soft solicitare din acord. Ați început cu stângul, dragi colegi!”, a scris Iulian Bulai, miercuri, pe Facebook, potrivit ANTENA3.

Și Senatorul USR Mihai Goțiu îl întreabă pe Ludovic Orban dacă a citit acordul între USR și PNL pe care l-a semnat, în contextul în care partidele nu au fost consultate când a fost propusă și acceptată de CE Adina Vălean pentru funcția de comisar european pe Transporturi.

De partea cealaltă, remarcă GÂNDUL, Ludovic Orban a explicat că decizia de a trimite propunerile pentru funcția de comisar european a fost luată „sub imperiul urgenței”, România fiind printre ultimele țări fără un comsiar european, și că nu consideră că a încălcat înțelegerea cu USR.

Candidatul României pentru funcția de comisar european va fi audiat în Comisia de Transporturi a Parlamentului European în 14 noiembrie, a declarat miercuri pentru HOTNEWS europarlamentarul Marian-Jean Marinescu. Conform sursei citate, candidatul român pentru postul de comisar european va fi audiat în 14 noiembrie la ora 15.00.