Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

S-a întâmplat de multe ori în trecut. Miniştrii, abia „aterizaţi“ în minister, au acces la informaţii, documente, dosare, situaţii reale din teren, doar în măsura şi în sensul în care decid „structurile“ birocratice din minister.

Ele decid la ce informaţii şi la ce dosare să aibă acces ministrul. Miniştrii care n-au mai avut funcţii la asemenea nivel sunt cu atât mai neajutoraţi. Iau de bune tot ce-i spun „structurile“ ministerului.

Înalţii funcţionari din ministere, unii lipiţi de fotolii din timpul lui Ceauşescu, îi şuşotesc persuasiv la ureche noului ministru: „asta nu e posibil dle ministru, vă faceţi de râs dacă adoptaţi poziţia aceasta“. Şi de multe ori strategia prinde, ministrul se „dă“ prizonier „structurilor“.

Consilierii ministrului vin şi pleacă odată cu el din minister. Ar trebui să fie foarte bine pregătiţi, inclusiv asupra „vicleşugurilor“ practicate de înalţii funcţionari. Dacă nu sunt aşa, sau dacă se lasă „convinşi“ inclusiv de foloase de tot felul, pentru ei sau apropiaţii lor, eşecul este garantat. Încet, încet, ministrul intră în paradigma dictată de „structuri“ şi face ce-i şoptesc acestea.

Integral pe Adevărul