Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Anul viitor se anunță unul foarte tumultos pentru formațiunile de pe scena politică din România, cu două rânduri de alegeri. Scena politică se reconfigurează și se anunță scindări, comasări și chiar dispariția unor partide politice importante acum.

Pro România, PMP și ALDE sunt partidele care ar putea dispărea în 2020, spun analiștii politici, citați de ANTENA3. Pro România ar putea fi scindat de „trădători”, PMP absorbit de PNL, iar ALDE ar putea să dispară pur și simplu. De altfel, aceste rezultate arată și rezultatele europarlamentare, acolo unde aceste partide s-au zbătut în zona a 5 procente, limita de intrare în Parlamentul European, cât și în cel românesc, așa că acum încearcă să-și canalizeze forțelele pentru a câștiga cât mai mult electorat.

Șeful trădătorilor îi "lichidează" din partid pe trădătorii dezertori, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Trădător al PSD și prieten la cataramă cu statul paralel, Ponta trece la execuția în direct a celor care și-au permis să facă exact ce știe și el cel mai bine: să trădeze. Biroul Executiv al Pro România a decis, luni, ca deputaţii care au acţionat în afara deciziilor luate în interiorul partidului şi au votat pentru învestirea Guvernului Orban să fie revocaţi din funcţiile de coordonatori judeţeni şi să li se retragă sprijinul politic pentru toate funcţiile pe care le deţin în cadrul Parlamentului.

Inițial, Victor Ponta a anunțat că îi dă afară din partid pe toți cei 7 parlamentari care au votat Guvernul Orban și a început un război pe viață și pe moarte cu eurodeputatul Mihai Tudose, pe care-l consideră principalul instigator.

Doar că, potrivit declarațiilor deputatului Mircea Banias, date pentru EVENIMENTUL ZILEI, unul dintre cei 7, președintele partidului nu îi poate da afară pentru că în Statut nu există această prevedere, de excludere. Banias speră că după ce se vor calma, ambele părți vor reveni la sentimente mai bune. Pentru că, și Tudose l-a poftit pe Ponta să plece din partid. Banias spune că el a fost și la audieri în trei comisii și a dat aviz pozitiv miniștrilor propuși, deci nu vede de ce nu ar fi votat Guvernul.

În aceste condiții, vicepreşedinţii şi prim-vicepreşedinţii care sunt în această situaţie vor fi suspendaţi din partid. COTIDIANUL amintește că luni, şapte parlamentari Pro România au votat pentru învestirea Guvernului Orban. Aceştia sunt: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin - prim-vicepreşedinţi ai partidului, Mircea Banias şi Emilia Meiroşu - vicepreşedinţi, precum şi Georgian Pop, Damian Florea şi Liviu Balint. Daniel Constantin deţine şi funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor, în timp ce Sorin Cîmpeanu este preşedinte al Comisiei pentru învăţământ.

Daniel Constantin a anunțat că va demisiona din toate funcțiile deținute în Pro România, precum și din cea de secretar al Biroului permanent al Camerei Deputaților, și va discuta cu cei din partid la prima ședință a forului statutar. El a susținut că decizia suspendării sale nu este una statutară. Daniel Constantin a spus că discuţiile contradictorii din Pro România privind susţinerea guvernului format de Ludovic Orban s-au purtat mai mult timp, însă nu a precizat care au fost argumentele lui Victor Ponta privind neparticiparea la vot.

 Primvicepreședintele Pro România a declarat că va demisiona din partid, după conflictul declanșat de faptul că șapte parlamentari ai formațiunii au votat Guvernul Orban. Daniel Constantin a adăugat că nu exclude să se înscrie în PNL, dar nici să încerce formarea unui nou partid, anunță EVENIMENTUL ZILEI. „Dacă apele se vor separa o să iau o decizie, un nou proiect politic sau mergem la un alt partid”, a precizat Constantin, cu privire la viitorul său și al colegilor în politică.

Daniel Constantin este doar unul dintre cei care pleca oricum, susține FANATIK. Micul partid desprins din PSD trece printr-o criză de proporții, iar fostul premier Ponta pare să fie tot mai contestat de ceilalți membri. Mai mult, pe lângă Constantin, se pare că și fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ar fi dispus să treacă în tabăra puterii și să intre în PNL.

Votul acordat de mai mulți parlamentari Pro România pentu instalarea Guvernului Orban a generat un conflict fără precedent în interiorul acestui partid, constată JURNALUL NAȚIONAL. Victor Ponta l-a acuzat, în principal, pe Mihai Tudose că a negociat cu liberalii, pe la spatele său, și îi cere să plece din partid. Iar pe cei care au încălcat decizia de a nu vota îi amenință cu excluderea. În replică, Tudose îl acuză pe Ponta de practici „dragniste” și îi cere lui să părăsească partidul.

În acest context, remarcă DIGI24, au avut loc mai multe schimburi de replici şi acuzaţii între europarlamentarul Mihai Tudose şi Victor Ponta, după ce Tudose a adresat un apel către colegii săi de partid, dar şi din alte formaţiuni politice parlamentare să voteze Cabinetul Orban. Mihai Tudose i-a sugerat preşedintelui Pro România să îşi asume eşecul negocierilor pe care le-a purtat în ultima perioadă şi să demisioneze de la conducerea partidului.

"În condiţiile în care toooooate 'negocierile' duse de Victor în ultimul timp (absolut toate fiind făcute fără girul unui for statutar) au eşuat, în condiţiile în care eşti foarte deranjat că nici cei mai apropiaţi colegi din conducerea Pro România nu îţi împărtăşesc 'strategiile'... nu ai vrea tu, Victor, ca în loc să ameninţi tu cu excluderi şi schimbări de preşedinţi de organizaţii, de excluderi de membri fondatori şi oameni ce au contribuit decisiv la ceea ce e astăzi partidul... nu ai vrea tu, Victor, să-ţi dai tu demisia? Ca să nu te mai deranjăm...", a scris Tudose marţi, pe Facebook.

Vicepreşedintele Pro România Mihai Tudose l-a acuzat maţi pe Victor Ponta și că minte atunci când spune despre acesta că nu vrea să-şi dea demisia din partid pentru că ar pierde banii de europarlamentar şi aminteşte că şi soţia acestuia, Daciana Sârbu, a părăsit PSD în 2014, fără să-şi piardă leafa, anunță ADEVĂRUL.

Mihai Tudose i-a arătat pisica lui Victor Ponta – Pro România are un nou șef și oficializarea lui e doar o chestiune de timp, susține NAȚIONAL. Și e abia începutul sfârșitului pentru fostul premier, fostul lider al PSD și, foarte probabil, fostul șef al Pro România. Băieții care nu candidează niciodată, dar întotdeauna câștigă alegerile au decis să preia hățurile partidului.

Momit și el să lase guvernarea pentru caii verzi promiși de Ponta, Călin Popescu Tăriceanu s-a repliat rapid. Alianța Pro România – ALDE mai există doar pe hârtie! Sesizând că gargara pontistă nu aduce niciun beneficiu, struțo-cămila ALDE a sărit în barca liberală și acum vâslește în direcția indicată de căpitanul Iohannis. Tăriceanu nu mai vrea să audă de Ponta, zice-se că nici la telefon nu-i mai răspunde.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Credeți  că „trădătorii“ din PSD și Pro România, de la votul pentru Guvernul Orban trebuie excluși de partidele lor? Da, pentru că nu au respectat disciplina de partid, sau Nu, pentru că au făcut ce le-a dictat conștiința?