Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Reprezentanţii unor organizaţii pentru apărarea drepturilor romilor susţin că într-o şcoală din municipiul Iaşi elevii de etnie romă au pauze la ore diferite faţă de ceilalţi copii, acuzând că Iaşiul se numără printre judeţele cu cele mai mari probleme privind segregarea romilor.

Mai multe organizaţii care apără drepturile romilor au participat la Iaşi la o dezbatere pe tema „Educaţia elevilor romi între ignorare şi îngrijorare. Impactul segregării şcolare în procesul de incluziune educaţională“, eveniment organizat de Partida Romilor „Pro Europa“ - Centrul Regional Iaşi.

La dezbateri au fost prezenţi şi reprezentaţi ai romilor din cadrul Ministerului Educaţiei, de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, de la Agenţia Naţională pentru Romi, dar şi reprezentanţi ai romilor din Botoşani, Galaţi şi Iaşi. În cadrul întâlnirii a participat şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar.

Potrivit Ziarul de Iaşi, Delia Grigore, preşedinta Centrului Rromilor Amare Rromentza, lector universitar doctor la Universitatea din Bucureşti unde predă etnologie rromani în cadrul Catedrei de Limbi şi Literaturi Orientale, a precizat că Iaşiul se numără printre judeţele cu cele mai mari probleme în ceea ce priveşte segregarea romilor.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate şi cazuri concrete de la nivelul judeţului.

Astfel, s-a amintit că ISJ Iaşi şi Şcoala „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din municipiul Iaşi au fost amendate recent de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru o sesizare depusă în 2016 pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă. Inspectoratul Şcolar a fost acuzat că nu a luat măsuri pentru ca astfel de fenomente să nu mai apară în şcolile din judeţ.

Integral pe România LiberăComentarii

iulian Nimic cu natia tiganeasca, sunt si multi oameni cinstiti printre ei. Dupa cum si printre romani sunt destul de multi necinstiti. Si eu am avut colegi tigani si n-au reprezentat un pericol pentru ceilalti. Pe de alta parte, stiti cum e cu marul putred, iar la modul in care s-a "inbunatatit" invatamantul in ultimii ani, nu prea mai stii ce e pe acolo. Solutii se pot gasi, evident, trebuie timp, evident.

5 noiembrie 2019 14:18

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.