Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Alegerile prezidențiale se apropie cu pași rapizi în timp ce candidații își prezintă oferta populației iar institutele de sondare a opiniei publice muncesc pentru a oferi predicții cât mai apropiate de realitate. Unele sondaje oferă însă și suprize greu de „digerat“.

Sociologul Marius Pieleanu a prezentat procentele la intenția de vor pe care le-ar avea candidații la președinție, anunță NAȚIONAL. Potrivit lui Pieleanu pe primul loc conduce cu 40% actualul președinte, susținut de PNL, Klaus Iohannis, urmat la distanță mare de liderul PSD, Viorica Dăncilă, cu 20%. Podiumul este completat de Dan Barna de la USR, în scădere evidentă, care are 12%.

Locul patru este ocupat de Mircea Diaconu, independentul susținut de ALDE și Pro România, cu 8-9%. Surpriza absolută este, potrivit spuselor lui Pieleanu, independentul Alexandru Cumpănașu, celebru doar ca unchi al Alexandrei din Cazul Caracal, creditat cu 2-3 la sută. Ce nu a precizat Marius Pieleanu, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, este marja de eroare, căci s-ar putea să fie mai mare decât procentul lui Cumpănașu.

O situație fără precedent în România este remarcată de CAPITAL. Doi rivali la alegerile prezidențiale și-au dat mâna în ceea ce privește una dintre problemele apărute în țara noastră, mai precis problema cu care se confruntă comunitatea maghiară. Ambii candidați s-au pus de acord că este nevoie de un proiect pentru rezolvarea acestei probleme.

Întrebat cum vede viitorul Ţinutului Secuiesc, Kelemen Hunor, candidat al UDMR la alegerile prezidenţiale, a precizat într-o dezbatere la Realitatea TV, la care a fost prezent şi candidatul PMP, Theodor Paleologu, că dacă va ajunge preşedinte ar iniţia o reformă admnistrativă pentru întreaga ţară, anunță ADEVĂRUL.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că, dacă va ajunge preşedinte al României, va propune o reformă administrativă, precizând că ţara merge prost pentru că suntem un stat super-centralizat în care toate deciziile se iau la Bucureşti. ”România este în urmă, este în dictatura comunistă a lui Ceauşescu”, a spus Kelemen Hunor.

La rândul său, Theodor Paleologu a afirmat că apreciază poziţia “moderată şi rezonabilă“ exprimată de Kelemen Hunor, adăugând că îşi asumă principiul subsidiarităţii “din toată inima“, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Totodată, Paleologu a afirmat că vede Ţinutul Secuiesc ca parte integrantă a României şi că nu este adeptul autonomiei locale.

Un alt candidat la prezidențiale, premierul demis Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) "arată discriminare pentru România şi Bulgaria faţă de celelalte state membre". Dăncilă a declarat, citată de JURNALUL NAȚIONAL, că procesul de monitorizare la care supuse România şi Bulgaria trebuie fie desfiinţat, fie extins la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene (UE).

Totodată, Viorica Dăncilă a subliniat că Guvernul pe care îl conduce nu a intervenit în justiţie şi şi-a manifestat convingerea că în viitorul raport MCV preşedintele Klaus Iohannis este cel care va fi sancţionat.

Comisia Europeană a adoptat, marți, ultimul raport privind evoluția situației din România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției, în contextul angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), anunță COTIDIANUL. Comisia Europeană subliniază, într-un comunicat privind raportul MCV, că s-a constatat, în România, o involuție față de progresele din anii precedenți, ceea ce reprezintă o sursă de preocupare majoră, subliniind că regretă faptul că țara noastră nu a pus în aplicare recomandările din 2018.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a concluzionat, marți, că Bulgaria și-a îndeplinit angajamentele asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție. O decizie finală privind ridicarea MCV-ului va fi luată după un punct de vedere exprimat de Consiliul European și de Parlament. Decizia, susține ROMÂNIA LIBERĂ, este o lovitură pentru România, care este ținta unor critici foarte dure în ultimul raport.

Vedetele negative ale raportului MCV sunt Secția Specială, Parlamentul cu modificările aduse legilor justiției, mandatul ministrului Tudorel Toader, tratat distinct de mandatul ministrului Ana Birchall, ale cărei acțiuni sunt lăudate în raport. Potrivit surselor citate de CURENTUL, în evaluarea experților de la Bruxelles se menționează în clar că ”Secția Specială împiedică lupta împotriva corupției”.

Despre modificările la legile justiției se arată că ”amendamentele care au accelerat înființarea secției speciale de investigare a infracțiunilor comise de magistrați și schimbările succesive în ce privește condițiile de numire a procurorilor au amplificat îngrijorările și neîncrederea în aceste modificări. În mod special, unele amendamente par să fi operat schimbări la lege pentru a servi interesele anumitor persoane”. O aluzie clară, între altele, la fostul lider PSD, Liviu Dragnea.


Comentarii

EURO-maimuță pedofilă depizdată 17:28, 19:27, 20:24

23 octombrie 2019 22:36

Fii patriot: fute-n cur un P$D-ist Azi!

23 octombrie 2019 20:24

Veorica Păduchi-Lați Dăncilă Muie România!

23 octombrie 2019 19:27

Victoria...@Viorica Dăncilă Auzi Cocoană Dăncilă, că tot ne-a pus unul de al tău, Baronul PSD-ist să te numim ”Proasta Romăniei” ști care este diferența dintre tine și Iohannis....Că el este un ”nobil inteligent și educat îmbrăcat în frac” iar matale ești o ”slujnică proastă oricîte breoșe și deux-pice-uri de firmă pui pe tine”....Tot o ”Slujnică proastă și mincinoasă” ești cînd apari prin oricîte sate și comune te-ai afișa la cuvîntări....Dar du-te Madam Dăncilă la Cluj, la Timișoara, la Oradea, la Brașov, la Sibiu, la Arad, la Alba Iulia, în București....că acolo-s aglomerațiile populației și mulțimea de votanții ...Numai că acolo oamenii au educație și cultură politică și nu s-ar uita în balivernele matale !!!....Vouă, PSD-iștilor, nu vă plac oamenii educați și cu cultură politică....Voi ați vrea ca tot poporul să fie prost, needucat și sărăntoc ... și la asta ”ați marjat” mereu în guvernările voastre...să fie cît mai mulți proști, needucați și sărăntoci în țara asta.....

23 octombrie 2019 17:28

Oăiii !!!! Da Cătălin? Undi este Cătălin IVAN, oăiiii!!!!

23 octombrie 2019 15:21

Daca-i sondajul lui Pieleanu sinecurist PSD, ma mir ca tuta natiunii nu-i pe prima pozitie.

23 octombrie 2019 12:47

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.