Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a avut discuţiile finale cu majoritatea partidelor parlamentare, în vederea conturării unei majorităţi care să susţină Guvernul. Orban a ajuns la un acord cu USR, ALDE, UDMR şi PMP. Astăzi urma să mai negocieze cu ProRomânia, partidul care poate înclina decisiv balanţa.
 
Fără voturile Pro România, viitorul guvern nu ar avea suficiente voturi pentru a fi validat, notează ROMÂNIA LIBERĂ. Ludovic Orban va purta azi discuții cu reprezentanţii Pro România, pentru a obţine sprijinul acestora în vederea învestirii Guvernului. Întânirea va avea loc în jurul prânzului și nu este prima de acest gen.

După prima rundă de consultări cu premierul desemnat, liderul Pro România, Victor Ponta, anunţase că va reveni la discuţii dacă partidele de dreapta ajung la un acord asupra susţinerii Guvernului, amintește CAPITAL. Cei de la Pro România au 32 de parlamentari.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a încercat, marți, să-i convingă pe liderii partidelor de Opoziție să voteze Guvernul PNL. Și deocamdată, notează COTIDIANUL, lui Orban i-a venit inima la loc: „Șanse foarte mari ca acest guvern să treacă”. „Negocierile au decurs bine. Ne-am înţeles aproape în toate punctele. Cu aproape fiecare formaţiune politică am convenit un cadru de colaborare”.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat primul că s-a ajuns la o înţelegere între formaţiunea sa şi PNL pentru susţinerea Guvernului Orban. „Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor celor 12 condiţii”, a precizat Tăriceanu.

Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat marţi că a ajuns la un acord cu reprezentanţii PNL şi, probabil, la finele săptămânii viitoare, formaţiunea pe care o conduce va lua o decizie finală de susţinere a noului guvern, anunță JURNALUL NAȚIONAL. „În momentul de faţă mai sunt necesare câteva formulări asupra cărora vom cădea de acord în zilele următoare. Probabil pe la finele săptămânii vom vedea şi lista guvernului şi vom lua o decizie finală de susţinere a învestiturii a acestui guvern", a declarat Barna la Parlament, la finalul discuţiilor cu conducerea PNL.

De asemenea, notează DIGI24, PNL și USR au convenit ca după alegerile prezidențiale și după adoptarea bugetului pentru anul viitor, să fie demarate procedurile pentru alegeri anticipate. „Am ajuns la un acord. Am solicitat să fie foarte clar că obiectivul de alegeri anticipate trebuie să rămână pe masă după alegerile prezidențiale. Premierul desemnat Orban a fost de acord”, a declarat Dan Barna.

Și președintele UDMR, Kelemen Hunor a anunțat acordul cu Orban: „E nevoie să fie instalat rapid un guvern. Nul Guvern să nu-şi asume răspunderea sau să nu dea OUG în Justiţie şi sistemul electoral. Sunt şanse serioase, bune, să treacă acest guvern.

Pe de altă parte, arată ADEVĂRUL, Eugen Tomac, președintele PMP, a ieşit de la negocierile cu PNL şi a afirmat că Ludovic Orban i-a spus că nu va da ordonanţă de urgenţă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi nici nu va face un minister sau departament separat pentru Moldova. Discuţia a durat un minut. „E clar. Tăriceanu, Hunor şi Ponta fac programul de guvernare actual”, a acuzat Tomac. Prin urmare, decizia susţinerii sau a abţinerii de la votarea Guvernului Orban va fi luată într-o şedinţă a conducerii PMP.

Surse liberale au declarat, luni, citate de GÂNDUL, că Guvernul Orban se bazează pe 16-17 voturi în plus pentru învestirea noului Executiv. Acestea au specificat că poate fi asigurat cvorum chiar şi cu cinci parlamentari lipsă. ”Nu ne facem griji pentru majoritatea necesară să treaca guvernul. Oricum, până azi avem 16-17 voturi în plus”, au declarat surse din conducerea PNL.

Guvernul Orban urmează să fie votat la începutul lunii noiembrie de Parlament, mai exact pe 5 noiembrie, iar audierea miniștrilor să aibă loc la finalul lunii octombrie, anunță ANTENA3. Potrivit acelorași surse, liberalii vor ca miniștrii să fie audiați în Comisiile de specialitate în zilele de 29, 30 și 31 octombrie.
De asemenea, luni 4 noiembrie şi marti, 5 noiembrie ar urma să fie dezbaterea şi votul final, în plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Ce se va întâmpla în cazul în care Ludovic Orban nu va reuși să-și treacă guvernul prin parlament? Klaus Iohannis va desemna un alt premier sau Ludovic Orban va veni in parlament și a doua oară, cu un alt guvern?