Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Toate partidele au interesul să treacă Guvernul Orban în parlament la prima solicitare de investire. Timpul rămas până la prezentarea în parlament este suficient să risipească aburii „războiului“ fără câştigători. Niciun partid nu câştigă nimic din prelungirea situaţiei incerte actuale. Mai ales PSD nu are nimic de câştigat, în ciuda declaraţiilor războinice pe care le fac liderii săi, susține ADEVĂRUL.

Premierul desemnat Ludovic Orban va anunţa structura şi componenţa noului Guvern săptămâna viitoare. Între timp, în PNL sunt duse negocieri intense pentru un loc în Guvern sau pentru a fi lăsat în afara Executivului, de teama că va fi doar unul de sacrificiu. Orban pregăteşte un Guvern suplu: 15 sau 16 ministere, numărul urmând să fie definitivat în urma negocierilor cu partidele din Opoziţie.

Însă până a ajunge la un consens cu PMP, ALDE, UDMR şi Pro România, Orban trebuie să împace orgoliile din partid şi să aleagă o echipă cât mai experimentată, afirmă ADEVĂRUL. În primul rând, potrivit unor surse politice, premierul desemnat va accepta mai mulţi miniştri tehnocraţi recomandaţi şi de Palatul Cotroceni: consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu la Externe, pe generalul Nicolae Ciucă la Ministerul Apărării, precum şi pe consilierul prezidenţial Sergiu Nistor la Ministerul Culturii.

În ceea ce priveşte MAE, această instituţie ar trebui să aibă şi o structură care să se ocupe de relaţia cu Republica Moldova, aceasta fiind prima cerinţă a PMP la negocieri.

Între timp a apărut și dovada că „nou-veniții” nu au majoritate, constată COTIDIANUL.  Ieri a fost primul test la vot pentru partidele care au înlăturat Guvernul Dăncilă prin moțiune. Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi „împotrivă” și 33 de voturi „pentru”. Senatorii PSD și UDMR au trântit proiectul.

Președintele Pro România, Victor Ponta, i-a transmis premierului desemnat, Ludovic Orban să se prezinte în Parlament pentru învestirea viitorului Guvern doar după ce se asigură că are o majoritate parlamentară – minim 233 de parlamentari, susține EVENIMENTUL ZILEI. Într-o postare pe Facebook, Victor Ponta i-a recomandat lui Orban să înceapă negocierile cu grupurile parlamentare dispuse să-l susțină pentru că altfel nu va reuși să obțină voturile necesare.

Însă Rareș Bogdan a susținut că preferă ca Guvernul PNL să pice și să-și asume situație, decât să cedeze șantajului altor partide reprezentați de o mână de parlamentari, anunță ANTENA3. „Eu le-am spus colegilor mei care negociază că îi rog un singur lucru, să nu renunțe la principii și să nu renunțe la toate condițiile pe care noi le-am prezentat și toate oferta electorală pe care noi am prezentat-o. În momentul în care am renunța la anumite condiții, ne-am trezi cu un electorat dezamăgit.

Decât să cedeze la condiționalități, uitând că noi avem atâția parlamentari, noi nu avem de ce să renunțăm. Dacă ei vor să prelungească această stare, nu au decât. Președintele va numi tot un premier de la PNL”, a zis Rareș Bogdan, la ANTENA3.

ALDE poate susţine în Parlament învestirea Guvernului Orban, dar nu necondiţionat, a declarat, miercuri, preşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a precizat că printre condiţii se numără menţinerea cotei unice de impozitare, continuarea marilor proiecte de infrastructură, fără ordonanţe de urgenţă privind Justiţia şi lipsa reprezentanţilor PMP din Cabinet, amintește JURNALUL NAȚIONAL.

Sunt necesare minim 233 de voturi în Parlament pentru ca noul Guvern să poată fi învestit. Potrivit matematicii parlamentare, Ludovic Orban se poate baza pe susţinerea a 216 aleşi de la PNL, USR, UDMR, PMP, ALDE şi minorităţi, astfel lipsindu-i 17 voturi, fără sprijinul Pro România. PNL are în total 95 de parlamentari care să voteze învestirea Executivului. La aceştia se adaugă 40 de la USR, 30 de la UDMR, 18 de la PMP, 23 de la ALDE şi 10 de la minorităţi, despre care Orban a spus că ar vota pentru Guvern. În total grupul minorităţilor, altele decât UDMR, are 17 deputaţi, amintește GÂNDUL.

Aceste formaţiuni politice au semnat pentru demiterea Guvernului prin moţiune de cenzură şi de asemenea au anunţat că sunt dispuse să susţină un Guvern PNL. Însă negocierile pentru a asigura aceste voturi, pe lângă cele 17 care lipsesc pentru a trece noul Cabinet, sunt în desfăşurare.

Pe de altă parte, a apărut și primul semn că Ludovic Orban e premier, constată ROMÂNIA LIBERĂ. Liberalul recent desemnat în funcția de premier al României beneficiază de protecția și paza ofițerilor SPP. Măsura a fost luată chiar din momentul în care în Monitorul Oficial a apărut decretul prin care a fost desemnat premier, semnat de președintele Klaus Iohannis.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu un guvern construit în jurul PNL, condus de Ludovic Orban?