Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Lui Klaus Iohannis i-au trebuit trei runde de consultări cu partidele parlamentare, vineri luni și marți, deși numele viitorului premier era cunoscut de toată lumea încă înainte de a începe discuțiile. Negocierile pentru voturilor necesare validării Guvernului s-au desfășurat anevoios deoarece formațiunile pe care, teoretic, se bazau liberalii au propria agendă. Ieri, în Parlament, liderii acestora au început să bată în retragere, în ce privește votul de învestitură.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat, la 15 octombrie 2019, în funcţia de prim-ministru pe liderul PNL, Ludovic Orban, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. „Am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele PNL, preşedintele celui mai mare partid din Opoziţie, promotorul principal al moţiunii de cenzură. Aşa este democratic corect, aşa se va întâmpla", a declarat şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Conform Constituţiei, Orban trebuie să prezinte în 10 zile lista Guvernului pentru a obţine votul de învestitură al Camerei Deputaţilor şi Senatului, susține NAȚIONAL. Ludovic Orban are nevoie de 233 de voturi pentru a-și împlini visul, iar cabinetul său să se instaleze la Palatul Victoria. Faţă de moțiunea de cenzură, calculele de acum sunt mult mai complicate din cauza condițiilor impuse de partidele din opoziție. Ludovic Orban se bazează cu certitudine doar pe parlamentarii propriului partid și, posibil, pe cei din  grupul minorităților.

În acest moment PNL are doar 94 de voturi. Va urma o perioadă de negociere în care premierul desemnat trebuie să convingă grupurile parlamentare să susțină Guvernul, însă aceste negocieri se anunță aproape imposibile,a firmă DIGI24.

Deputații PSD au stabilit să nu intre în sală la plenul reunit în care va fi dat votul pentru noul Guvern, pentru a asigura cvorumul ședinței, a declarat, citat de COTIDIANUL, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. „Acest lucru s-a discutat și în Comitetul Executiv. Nu este atributul PSD-ului, opoziție să facă cvorum. Atributul cvorumului este al majorității, în orice stat din lumea aceasta democratică, Deputații au dat și vot. Dacă se face cvorum o să participăm și noi, dar nu o să votăm Guvernul”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Deja Victor Ponta anunţă că Pro România nu va vota Guvernul PNL. Victor Ponta a susținut că formaţiunea sa va vota şi va susţine doar ceea ce consideră „că este bine pentru România”, potrivit ANTENA3. Mesajul a fost publicat pe contul de Facebook al liderului Pro România. „Pro România este un proiect politic nou, de centru stânga, progresist şi proeuropean! România are nevoie imediat de reforme curajoase, de competenţă şi eficienţă! Vom vota şi susţine doar ce considerăm că este bine pentru România, pentru alegătorii social democraţi şi pentru Pro România.

Nu am văzut în niciun fel modul în care un Guvern PNL răspunde acestor aşteptări ale societăţii, aşa că NU se pot baza pe voturile noastre” a scris pe Facebook, Victor Ponta.

Din calculele aritmeticii parlamentare, este foarte greu, spre imposibil, de crezut că acest Executiv va trece, întrucât taberele politice care, pe data de 10 octombrie, s-au unit pentru a dărâma Cabinetul Dăncilă, au agende separate, unele chiar diametral opuse, constată JURNALUL NAȚIONAL. Iar temele majore care ar trebui să constituie pilonii programului de guvernare, respectiv să “repare” “dezastrul” lăsat în urmă de PSD, nu sunt agreate decât de foarte puținii parlamentari din ceea ce, până săptămâna trecută, a reprezentat Opoziția.

Iar lucrurile se complică și mai mult, întrucât, chiar dacă PNL ar vrea să facă diferite concesii pentru obținerea voturilor necesare, orice compromis făcut pentru o parte va nemulțumi cealaltă parte și invers. Iar partidele mici, dar care pot face diferența la vot au pretenții pe care le definesc ca fiind de ne-negociat.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu un guvern construit în jurul PNL, condus de Ludovic Orban?