Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Dărâmarea Guvernului PSD, prin moțiune de cenzură, riscă să adâncească și mai mult criza politică instaurată, de câteva luni, în România. Președintele Klaus Iohannis, artizanul planului de trimitere a social-democraților în opoziție, intenionează să-l nominalizeze pe liderul PNL, Ludovic Orban, în calitatea de prim-ministru desemnat, însă tot mai multe voci din spectrul politic parlamentar își exprimă îndoiala că acesta va și primi votul de investitură.

Este posibil, astfel, ca, până la alegerile prezidențiale, situația Executivului să nu fie tranșată și, spun anumite surse, să se prefere chiar variant alegerilor anticipate, susține JURNALUL NAȚIONAL. La acest moment, pe piață sunt vehiculate trei scenarii posibile cu privire la soarta guvernării. Primul scenariu și cel mai simplu pentru actualul președinte ar fi ca Ludovic Orban să primească votul de investitură în termen de 10 zile.

Pentru aceasta, este nevoie de votul a 233 de parlamentari, exact cât era nevoie și pentru ca o moțiune de cenzură să treacă. PSD, care are 202 deputați și senatori nu va vota, iar ALDE, UDMR și Pro România pun condiții ca să susțină, cu voturile lor, un astfel de executiv.

Ședința Biroului Executiv al PNL, desfășurată luni la Palatul Parlamentului, cu o zi înainte ca la Cotroceni să fie anunțat Ludovic Orban ca prim-ministru desemnat, nu i-a prins pe liberali în euforia previzibilă a intrării la guvernare după 5 ani de opoziție, constată DIGI24. Lipsa entuziasmului este justificată de două probleme identificate deja, la nici 3 zile de când Iohannis le-a încredințat puterea: conflictul pe tema componenței guvernului și faptul că nu există încă voturile necesare pentru a trece Guvernul Orban de Parlament.

În interiorul PNL există două curente, unul reprezentat de cei care sunt mai apropiați de Palatul Cotroceni și celălalt grupat în jurul președintelui partidului, Ludovic Orban, fiecare dintre acestea văzând diferit modul în care trebuie să arate viitorul Guvern, afirmă CURENTUL. Prima școală de gândire vizează numirea unor specialiști, tehnocrați afiliați PNL, la ministerele cheie - Finanțe, Economie, Justiție, Fonduri europene, Externe - astfel încât aceștia să poată lua decizii pe acele domenii fără condiționalități politice din partea partidului și fără ca partidul să aibă de suferit la imagine în urma unor măsuri impopulare dar necesare.

De partea cealaltă, Ludovic Orban nu acceptă ca ministerele să fie conduse de oameni din afara partidului.

Apoi, UDMR a impus mai multe condiţii preşedintelui Klaus Iohannis în schimbul susţinerii unui nou guvern liberal, anunță ADEVĂRUL. Printre acestea se regăseşte şi renunţarea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect susţinut de PNL, PMP şi USR. Totodată, maghiarii i-ar mai ficerut preşedintelui ca liberali consideraţi anti-maghiari din cauza unor ieşiri publice, precum Rareş Bogdan sau Florin Roman, să nu facă parte din viitorul cabinet.

De altfel, în urmă cu două săptămâni Comisia de administraţie din Senat a respins proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi. La cele şapte voturi „împotrivă” a contribuit şi un senator UDMR.

Toate Partidele de Opoziţie pun condiţii dure pentru a vota Guvernul Orban în Parlament, constată ROMÂNIA LIBERĂ. USR ar vrea ca viitorul Executiv să fie doar unul de tranziţie spre alegeri anticipate. Liberalii au refuzat planul USR, iar Dan Barna a venit cu patru cerinţe clare: 1. adoptarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi. 2. Votarea Iniţiativei „Fără penali în funcţii publice“.

3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european, după eşecul Rovana Plumb. 4. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

Problema lipsei celor 233 de voturi necesare învestirii guvernului în Parlament este și mai mare. Victor Ponta este complet ostilizat de numirea așteptată a lui Orban ca prim-ministru. În plus, susține COTIDIANUL, ALDE se opune ca Secţia Specială pentru magistraţi să fie desfiinţată iar PMP cere minister special pentru Republica Moldova.

EVENIMENTUL ZILEI susține că președintele Klaus Iohannis vrea un guvern liberal, dar ca să treacă de votul Parlamentului are nevoie de votul majorității.Cum ar fi dacă PNL va primi sprijinul PSD pentru învestitura Guvernului? Pare imposibil, dar politica întotdeauna a oferit surprize, mai ales cea românească.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu un guvern construit în jurul PNL, condus de Ludovic Orban?


Comentarii

Ecce Kurrupt Pasărea Mălai Viteazul, eu ca Maria folosesc un motor de căutare neutru: "Kurcubeul". Are sediul în Kurkistan și analiștii a cumulat o grămadă de articole pe tema prostiei. De exemplu eu nici nu apuc să termin de tastat cuvântul pizdă și programul automat sugerează următoarele opțiuni: "gaura greșită", "re-educacare", "nu fi prost, ia-o pe calea cea strâmtă", "votează pentru Klaussfinkter Wurst Johannis". Cum îți explici tu asta?!

15 octombrie 2019 23:09

Ollé, olé, oléee, PĂDUCHIOASA NU mUiE!!! vând EURP-poolli de zahăr roz împletite cu alb la EURO-muiștii TFL-LGBT-ORL de prin ”corporații”.

15 octombrie 2019 23:06

Ion Popo (EURO-fessă de bookci, n.m.): Bine, dar ”prima școală de gândire (care) vizează numirea unor specialiști, tehnocrați afiliați PNL, la ministerele cheie - Finanțe, Economie, Justiție, Fonduri ”europene”, Externe” este un (simplu) EURO-Group IFRACȚIONAL, care nu are de-a face cu nicio ”școală”, că de ”gândire” nici nu poate fi vorba, nu?!

15 octombrie 2019 23:00

Bulibasa intro colonie plina de javre, nu ca in tarile exotice unde se mai gasea cate un salbatic sa se opuna, deci intro tara fara nume, nu mai conteaza cine iese, , jocurile sunt facute ". Cine ia petrolul il ia, cine ia padurea o ia, cine ia resursa umana o ia , ; Luati ba si tiganii nenorociti 1 pe tiganii buni lasati-i !

15 octombrie 2019 19:55

Gandi Romanul este cel mai prost !!!

15 octombrie 2019 19:45

„Maria”...@ Vrabia mălai viteazu Dar n-ai contrariat și combătut idea principală ?....Cea cu ”Proasta Romăniei”....Oare degeaba Google, acest neutru Program de Cautare de pe Net cu sediul în California - SUA a cumulat sub această denumire articolele presei despre și cine este ....”Proasta Romăniei” ?...

15 octombrie 2019 18:58

Kuminecăturile Gemene Bine măi ultrașule educăcat și dăștept cât încape dar Klaussfinkter Wurst Johannis n-a știut să-ți explice când te-a așezat alături de el pe scăunel la Masa Tăcerii și ți-a dat să înbuci o bucată de cârnaț, că nu ecce în interesul opoponarilor din opopoziție să se bage în prim plan și să se facă de căcat pe ultima sută de metri?! Dacă mai rezistau un pic probabil dădeau lovitura, au sărit însă ca fomiștii repetenți și au mușcat-o...Ghiion...Numai Viorica Vasilica Clitorisia Analfabetesia Paviania Dăncilă n-a vrut s-o muște dar a supt-o bine de tot și a înbucat tot cârnațul. Cu respect pizdacul căcăcanar și poponarul de serviciu al PSD, Friedrich Preputzius Skrotus Hemoroidus Fekalius Pavianus Blondus von Paulus, adică pe acurt Paulus.

15 octombrie 2019 18:40

Kuminecăturile Gemene Bine măi ultrașule educacat și dăștept cât încape dar Klaussfinkter Wurst Johannis n-a știut să-ți explice când te-a așezat alături de el pe scăunel la Masa Tăcerii și ți-a dat să înbuci o bucată de cârnaț, că nu ecce în interesul opoponarilor din opopoziție să se bage în prim plan și să se facă de căcat pe ultima sută de metri?! Dacă mai rezistau un pic probabil dădeau lovitura, au sărit însă ca fomiștii repetenți și au mușcat-o...

15 octombrie 2019 17:40

Ole, ole „gubernul meu” nu trece nici la prima, nici la a enșpea încecare fără cvorum în parlament. C-așa-i în democrație. Dacă va fi să fie mereu 10 avgust, ole, ole, asta e! Vom trăi vremurile mărețe de pe timpul clasicilor marxismului, că de aia ne aflăm în plin neomarxism. Ne întoarcem la clasici. Deja, vorba Tătucului, nu contează cât votează ei, contează cât numără unitatea noastră militară! Nici Troțki n-ar fi potrivit-o mai bine.

15 octombrie 2019 17:10

Ollé, olé, oléee, PĂDUCHIOASA NU MAI E!!! Măi Ecce Kur Rupt, baonul care te fute nu ți-a explicat că anticipatele sunt in interesul PNL+USR. Ar lua impreuna 58%.

15 octombrie 2019 16:55

Ollé, olé, oléee, PĂDUCHIOASA NU MAI E!!! Măi Ecce Kur Rupt, baonul care te fute nu ți-a explicat că anticipatele sunt in interesul PNL+USR. Ar lua impreuna 58%.

15 octombrie 2019 16:55

Ecce Kurrupt Ah, deci nu toți fraierii care alături de Klaussfinkter Wurst Johannis și kuriștii lui au pus umărul la dărâmarea guvernului sunt de acord cu planul marii reconstrucții, plan care de fapt nu era... Probabil eurovizionarii de căcat așa face treaba bună, se opintește din răsputeri și apoi se uită cu anticipare la ce-a ieșit...

15 octombrie 2019 15:30

Vrabia mălai viteazu Uite-așa e când prostul încearcă mafrea cu deștul! Socoteala lui Klaus Werner Mălai Mare era că merge cu faultarea continuă a PSD-ului, cu „rezbelul antiPSD”, cu săpatul de gropi și tranșee ân fața lor, chiar și cu riscul prăbușirii economiei, administrației, educației, sănătății, siguranței naționale și chiar al existenței unei țări frumoase și a unei națiuni milenare! Și-acum ce constată idiotul și orbeții săi? Că nu mai au nici gloanțe și nici puterință! Ca și când pizdacii ar fi proști, sau nebuni, să se mai ducă în parlament ca mielușeii la tăiere (cum s-au dus pentru Cioloș) și să le ofere cvorumul de ședință! Și, dacă nu e cvorum, nimic nu e! Și ce fac atunci serviciile secrete, adevăratul păpușar al facerii și desfacerii guvernelor României, al ridicării și doborârii acestora? Mai pun de o lovitură de stat, ca pe 10 august? Sau mai bubuie un Colectiv pe undeva, îl scot pe Geacă Roșie direct în Piața Victoriei și avem iar o „loviluție” cu cel puțin 1500 de victime și cu un milion juma de „revuluționari”?! Aveți grijă, tovarăși neomarxiști, că George Soroș a mai îmbătrânit, e ocupat acum cu domnul Trump și e cam departe. Așa cum a spus Ciu En-lai în august 1968, „focul nu se stinge cu apă adusă de departe”. Până să-l stingeți, s-ar putea să vă ia foc „cășile”. N-așa, Securescule? Că stilul tău muist și sărac în idei răzbate din postările semnate „Geo” și „Maria”

15 octombrie 2019 13:12

Maria Dacă Guvernul „Orban” cade la primul tur de votare sigur la al 2-lea tur vor vota cu ochii închiși majorittatea parlamentarilor....Că n-or fi proști să dea cu piciorul la Nesimțitul Salariu, la mașina de serviciu și biroul parlamentar din teritoriu, la atîta bănet și căcălău de privilegii, la viitoarele Pensii Speciale, la Bilete la ”First Class” în deoplasările în străinătate că este nevoie sau în...vacanțe pe banii statului....Și mulți dintre ei au în spate Nepotismul ....Neveste, fii și fice, nepoți și amantele în poziții bine plătite ca Bugetari în Instituțiile Statului...Totul pentru un an de zile ?!?....Așa că Orban tot va fi viitorul Prim-ministru...Ce este rău că dacă se întîrzie mult Madam Dăncilă va vinde și candelabrele de porțelan din Parlamentul Victoriei să se distribuie și ultimile fonduri Baronilor PSD -iști din teritoriu !!!.

15 octombrie 2019 8:35

Geo...@ALUPIGUS... Ai dreptate !....S-o votăm pe ”Proasta Romăniei” !....să bage și mai mult țara ”în căcat” cum a făcut-o în mai toate ieșirile sale la Extern: idioțenia cu mutarea Ambasadei în Israel, nominalizarea corupților Rovana Plumb și Dan Nica cărora le ”puțeau” dosarele de la o poștă fiind și rejectați, respingerea ei să se întîlnească cu Vicepreședintele American și fuga Regelui Iordaniei de ea în vizita din SUA....S-o votăm pe ”Proasta Romăniei”....

15 octombrie 2019 8:30

ALUPIGUS Uite ca "salvatorii galbeni" impinsi de toate masinariile acestui golan ordinar, hot de case si dusman al romanilor , au trantit "ciuma rosie" teleormanizata si cretinizata de marele carmaci repetent de scoala si superbaron hot notoriu , iar acum dau din colt in colt ca nu-si pot aplica strategiile cu care au prostit lumea! Deci dragi compatrioti , prima noastra grija e sa nu-l votam pe malacionnis ! Constatati singuri in ce cacat ne-a bagat !

14 octombrie 2019 23:04

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.