Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Dărâmarea Guvernului PSD, prin moțiune de cenzură, riscă să adâncească și mai mult criza politică instaurată, de câteva luni, în România. Președintele Klaus Iohannis, artizanul planului de trimitere a social-democraților în opoziție, intenionează să-l nominalizeze pe liderul PNL, Ludovic Orban, în calitatea de prim-ministru desemnat, însă tot mai multe voci din spectrul politic parlamentar își exprimă îndoiala că acesta va și primi votul de investitură.

Este posibil, astfel, ca, până la alegerile prezidențiale, situația Executivului să nu fie tranșată și, spun anumite surse, să se prefere chiar variant alegerilor anticipate, susține JURNALUL NAȚIONAL. La acest moment, pe piață sunt vehiculate trei scenarii posibile cu privire la soarta guvernării. Primul scenariu și cel mai simplu pentru actualul președinte ar fi ca Ludovic Orban să primească votul de investitură în termen de 10 zile.

Pentru aceasta, este nevoie de votul a 233 de parlamentari, exact cât era nevoie și pentru ca o moțiune de cenzură să treacă. PSD, care are 202 deputați și senatori nu va vota, iar ALDE, UDMR și Pro România pun condiții ca să susțină, cu voturile lor, un astfel de executiv.

Ședința Biroului Executiv al PNL, desfășurată luni la Palatul Parlamentului, cu o zi înainte ca la Cotroceni să fie anunțat Ludovic Orban ca prim-ministru desemnat, nu i-a prins pe liberali în euforia previzibilă a intrării la guvernare după 5 ani de opoziție, constată DIGI24. Lipsa entuziasmului este justificată de două probleme identificate deja, la nici 3 zile de când Iohannis le-a încredințat puterea: conflictul pe tema componenței guvernului și faptul că nu există încă voturile necesare pentru a trece Guvernul Orban de Parlament.

În interiorul PNL există două curente, unul reprezentat de cei care sunt mai apropiați de Palatul Cotroceni și celălalt grupat în jurul președintelui partidului, Ludovic Orban, fiecare dintre acestea văzând diferit modul în care trebuie să arate viitorul Guvern, afirmă CURENTUL. Prima școală de gândire vizează numirea unor specialiști, tehnocrați afiliați PNL, la ministerele cheie - Finanțe, Economie, Justiție, Fonduri europene, Externe - astfel încât aceștia să poată lua decizii pe acele domenii fără condiționalități politice din partea partidului și fără ca partidul să aibă de suferit la imagine în urma unor măsuri impopulare dar necesare.

De partea cealaltă, Ludovic Orban nu acceptă ca ministerele să fie conduse de oameni din afara partidului.

Apoi, UDMR a impus mai multe condiţii preşedintelui Klaus Iohannis în schimbul susţinerii unui nou guvern liberal, anunță ADEVĂRUL. Printre acestea se regăseşte şi renunţarea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, proiect susţinut de PNL, PMP şi USR. Totodată, maghiarii i-ar mai ficerut preşedintelui ca liberali consideraţi anti-maghiari din cauza unor ieşiri publice, precum Rareş Bogdan sau Florin Roman, să nu facă parte din viitorul cabinet.

De altfel, în urmă cu două săptămâni Comisia de administraţie din Senat a respins proiectul USR privind alegerea primarilor în două tururi. La cele şapte voturi „împotrivă” a contribuit şi un senator UDMR.

Toate Partidele de Opoziţie pun condiţii dure pentru a vota Guvernul Orban în Parlament, constată ROMÂNIA LIBERĂ. USR ar vrea ca viitorul Executiv să fie doar unul de tranziţie spre alegeri anticipate. Liberalii au refuzat planul USR, iar Dan Barna a venit cu patru cerinţe clare: 1. adoptarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi. 2. Votarea Iniţiativei „Fără penali în funcţii publice“.

3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european, după eşecul Rovana Plumb. 4. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă.

Problema lipsei celor 233 de voturi necesare învestirii guvernului în Parlament este și mai mare. Victor Ponta este complet ostilizat de numirea așteptată a lui Orban ca prim-ministru. În plus, susține COTIDIANUL, ALDE se opune ca Secţia Specială pentru magistraţi să fie desfiinţată iar PMP cere minister special pentru Republica Moldova.

EVENIMENTUL ZILEI susține că președintele Klaus Iohannis vrea un guvern liberal, dar ca să treacă de votul Parlamentului are nevoie de votul majorității.Cum ar fi dacă PNL va primi sprijinul PSD pentru învestitura Guvernului? Pare imposibil, dar politica întotdeauna a oferit surprize, mai ales cea românească.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Sunteți de acord cu un guvern construit în jurul PNL, condus de Ludovic Orban?