Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele a devenit jucător în buza campaniei electorale, deşi cinci ani s-a ţinut departe de modelul Traian Băsescu. Iohannis a pus umărul la trântirea Guvernului Dăncilă şi acum trebuie să aleagă: alegeri anticipate sau premier PNL. Un guvern tehnocrat, după modelul Cioloş, sau un nou premier susţinut de troica PSD-ALDE-ProRomânia sunt variante excluse.

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi după-amiază, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după ce moțiunea de cenzură a trecut. El a subliniat că cea mai bună soluţie sunt alegerile anticipate, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

„Voi propune o soluție cu mandat foarte clar: guvernare eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura. Cea mai bună soluție este întoarcerea cât mai rapidă la vot, adică anticipate. Aceasta nu se poate face decât dacă există consens. La consultări voi constata în ce măsură există acest consens”, a mai spus Klaus Iohannis.

Liderii a trei partide care au susținut moțiunea de cenzură, Victor Ponta, Dan Barna și Ludovic Orban se pronunță în favoarea alegerilor anticipate, afirmă ANTENA3.

"În momentul de față există declarații de a fi de acord cu anticipatele și la PNL și chiar la PSD. UDMR a spus că nu sunt încântați deloc de această perspectivă, dar tocmai aici este momentul când președintele Iohannis poate să-și rolul de mediator pe care îl are conform Constituției și în urma exercitării acestei poziții eu rămân în continuare optimist că am putea ajunge pentru prima dată la anticipate și am putea să intrăm și într-o logică de democrație sănătoasă care în situația unei crize majore răspunsul se întoarce la popor", a spus Dan Barna, citat de EVENIMENTUL ZILEI.

"Opțiunea noastră principală este aceea de a organiza alegeri anticipate, de a reda în mâna cetățenilor puterea și dreptul de a decide un Parlament legitim, iar dacă nu va exista un acord politic în acest sens, în mod evident, PNL întotdeauna a anunțat că este dispus să-și asume răspunderea guvernării", a afirmat, la rândul său Ludovic Orban, citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

"În orice democrație, atunci când primul partid, în speță PSD, și-a pierdut majoritatea, al doilea partid, PNL-ul, este cel care trebuie să încerce să formeze o majoritate. Grupul Pro România este al treilea grup parlamentar din Parlament, dar nu avem un număr suficient ca să avem pretenții și nu e cazul, pentru că nu am participat încă la alegeri. (...)

Însă liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu consideră că alegerile anticipate nu sunt o soluţie şi crede că există câteva probleme majore, legate de buget, care trebuie rezolvate rapid, anunță GÂNDUL. „Oricând putem discuta teoretic despre alegeri anticipate. Poate să fie o dorinţă izvorâtă din calcule politice, dar fără să cunoaştem mecanismele constituţionale. Constituţia a fost gândită să evite crize politice şi alegeri anticipate. (...) Acesta este motivul pentru care în România nu s-au organizat niciodată alegeri anticipate. Soluţia acestora trebuie evitată“, a spus Tăriceanu.

Deci marea problemă e că nu există un consens al partidelor pentru alegeri anticipate. La mijloc e în primul rând o miză financiară: fiecare senator sau deputat care ar renunţa acum la mandat ar pierde în jur de 50.000 de euro – leafă, diurnă şi alte cheltuieli decontate. Deci majoritatea aleşilor vor accepta orice propunere de premier cu gândul să-şi termine mandatul în decembrie 2020, afirmă ADEVĂRUL.

În al doilea rând, organizarea alegerilor anticipate e problematică şi din punct de vedere juridic. În ultimele şase luni de mandat prezidenţial nu poate fi dizolvat Parlamentul, deci nu se poate ajunge la urne. Noul mandat al preşedintelui va începe pe 21 decembrie, aşadar alegerile anticipate ar putea fi organizate abia în luna martie, pentru că trebuie bifaţi paşii procedurali: stabilirea calendarului, strângere de semnături, campanie electorală.

În plus, afirmă DIGI24, până la declanșarea anticipatelor Parlamentul trebuie să respingă două propuneri consecutive de premier. Abia apoi președintele României poate dizolva Parlamentul și se va ajunge la anticipate.