Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

"Articolul 42 al Convenţiei de la Haga spune că un teritoriu este ocupat atunci când este sub autoritatea unei armate ostile. Ce face Turcia în Siria, prin noua ei intervenţie numită simbolic „Izvorul Păcii""? Vrea să controleze un spaţiu de 32 de kilometri adâncime, măsuraţi de la graniţa turcă spre interiorul spaţiului sirian. De ce? Răspunsul oficial este că vrea să îi mute acolo pe refugiaţii războiului din Siria, care trăiesc acum în Turcia. Răspunsul evident are însă de a face cu populaţia kurdă, care locuieşte în această regiune şi pe care turcii o vor trimisă cât mai departe de frontiera lor.

Cine sunt kurzii
Dar ce au turcii de împărţit cu poporul kurd? Pământ. Kurzii nu au un stat. Ei sunt a patra cea mai mare minoritate etnică din Orientul Mijlociu, cam 35 de milioane de oameni, care trăiesc în Turcia, Irak, Iran şi Siria.

Temerea turcilor este că populaţia kurdă vrea să aibă propria ţară şi asta s-ar putea realiza prin unirea kurzilor din sudul Turciei, cu cei din nordul Siriei. În teorie, pentru că în practică lucrurile sunt departe de a sta aşa.

Kurzii sunt un popor de luptători şi marele lor merit este că s-au implicat pe teren în eliminarea Statului Islamic din Siria şi Irak.

Alături de Armata de Eliberare Siriană, cei pe care regimul politic de la Damasc îi numeşte rebeli, şi cu susţinerea militară aeriană a Statelor Unite, războinicii kurzi au reuşit să slăbească ISIS şi să îi ia prizonieri pe cei pe care nu i-au ucis în luptă.

Acum, pe teritoriul pe care îl bombardează armata turcă sunt pe lângă civilii kurzi şi sirieni şi terorişti ai ISIS, ţinuţi în închisori improvizate.

Integral pe Digi24Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.