Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România, singura țară din UE care nu a reușit să elimine dubla impunere pentru niciunul dintre cazurile închise în anul 2018.

Contextul e planul de acţiune BEPS pentru scurgerile de capital în paradisurile fiscale. Raportul OCDE pentru anul 2018 arată că numărul de proceduri de acord amiabil inițiate în fiecare țară, precum și al celor soluționate, plasează România pe ultimele locuri în Europa.

Exemplul clasic e cel al disputelor privind prețurile de transfer. La o tranzacție între două societăți afiliate, din state diferite, iar autoritățile dintr-o țară ajustează prețul tranzacției, în țara respectivă se va plăti mai mult impozit pe profit.

Pentru a nu apărea dubla impozitare, autoritățile fiscale din celălalt stat ar trebui să accepte ajustarea de preț și să permită celeilalte societăți să-și mărească cheltuielile, diminuându-și impozitul pe profit cu suma echivalentă.

„În România, în 2018, din cele opt cazuri închise, numai două au vizat problema prețurilor de transfer” Raluca Popa, EY România

„În România, în 2018, din cele opt cazuri închise, numai două au vizat problema prețurilor de transfer”, spune Raluca Popa de la EY România. Conform Raportului OCDE, numărul aplicațiilor depuse în 2018, față de 2017, a avut o creștere de 75% (21 depuse în 2018 vs. 12 în 2017), creșterea medie europeană fiind de 43%.

La cazurile închise de România în 2018 (față de cel de la începutul anului, plus solicitările noi din 2018), rata de soluționare este de 14%, mult sub media europeană, de 27%. Comparativ, Polonia sau Ungaria au înregistrat rate similare cu România, dar Bulgaria are 37%.

Integral pe România Liberă