Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Cu doar o zi înainte de votul pe moțiunea de cenzură înregistrată împotriva Guvernului Dăncilă, situația politică pare să nu mai fie atât de clară cum ne-a fost prezentantă până acum, cel puțin de liderii opoziției. Victor Ponta spune deja că nu ar refuza un guvern cu ALDE și PSD, oamenii lui Dăncilă umblă zi și noapte pentru a culege susținători, în timp ce Ludovic Orban, spun surse politice pentru CAPITAL, începe să aibă emoții și face vizite pentru a se asigura de susținerea promisă.
 
Ultimele calcule înaintea votului de la moțiunea de cenzură de mâine arată că lupta este una mult mai strânsă decât încearcă liderul Opoziției, Ludovic Orban, să se înțeleagă. Astfel, la acest moment, în Parlamentul României există 464 de parlamentari, dintre care 136 senatori și 238 de deputați. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, COTIDIANUL amintește că trebuie ca minimum 233 să voteze în favoarea ei. PNL susține că a strâns 237 de semnături, dar că se bazează pe aproximativ 244 de voturi.

La un calcul simplu, se observă că PNL are 95 de senatori și deputați, USR 40 de parlamentari, neafiliații promoțiune ar fi 21 de senatori și deputați, PMP are doar 12 deputați, minoritățile naționale promoțiune ar întruni 7 voturi, UDMR are 29 de parlamentari, iar partidul lui Victor Ponta are, în acest moment, 41 de deputați. În total, 245 de voturi care, teoretic, ar merge împotriva Guvernului. Însă, având în vedere că PNL a strâns doar 237 de semnături, din care vreo patru ar fi chiar de la PSD, înseamnă o diferență de 8 voturi, constată JURNALUL NAȚIONAL.

De cealaltă parte, PSD deține 69 de senatori și 133 de deputați, fidelizându-și în acest moment și voturile a șapte parlamentari neafiliați, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților – toți proveniți de la ALDE, precum și 10 parlamentari din Grupul Minorităților Naționale. Rezultă, așadar, un total de 219 parlamentari care nu vor vota moțiunea, cu 14 voturi mai puține decât cele necesare pentru rămânerea la guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă a repetat în nenumărate rânduri că este convinsă că moţiunea nu va trece în Parlament, amintește ANTENA3. Ludovic Orban, președintele PNL, a afirmat, vineri, că pe lângă cele 237 de semnături pentru moţiunea de cenzură, vor exista şi cel puţin şapte voturi în plus de la parlamentari cu care în prezent partidul negociază.

Social democraţii strâng rândurile înaintea moţiunii de cenzură. Viorica Dăncilă a convocat pentru astăzi Comitetul Executiv al partidului, iar joi, chiar înaintea votului din plen, parlamentarii PSD ar putea fi din nou chemaţi în şedinţă. Potrivit ultimelor calcule, liberalii se bazează pe 244 de voturi, susține ROMÂNIA LIBERĂ. Asta înseamnă că au cu 11 voturi mai mult numărul necesar de voturi pentru a răsturna Guvernul Dăncilă.

Viorica Dăncilă a avut mai multe discuţii individuale cu parlamentarii PSD pentru a se asigura că nu mai trece nimeni la ProRomânia în prag de moţiune.  Premierul Viorica Dăncilă a apelat la influenţa primarilor şi a discutat cu fiecare parlamentar PSD pentru a evita noi trădări. În paralel, susține ADEVĂRUL, premierul negociază cu aleşi de la ALDE, PMP şi ProRomânia: pentru a rămâne la Putere, Dăncilă are nevoie de câteva „îmbolnăviri“ subite în tabără Opoziţiei.

Pentru a bloca noi trădări, premierul a apelat şi la influenţa primarilor, constată CURENTUL. Guvernul a alocat săptămâna trecută 6 miliarde de lei pentru proiecte locale şi le-a promis edililor că, pe lângă Programul Naţional de Dezvoltare (PNDL) 1 şi PNDL 2, va înfiinţa şi PNDL 3, deci alţi bani de la bugetul de stat trimişi în teritoriu pentru a fi cheltuiţi la discreţie. În schimbul banilor, primarii i-au sunat pe parlamentarii din zona lor pentru a le interzice să voteze moţiunea de cenzură a Opoziţiei.

În plus, cu doar 48 de ore înainte de moţiunea de cenzură, conducerea PSD a promis din nou creşteri de salarii, vouchere şi bonusuri pentru bugetari, anunță DIGI24. „Noi, cei din PSD, garantăm creşterea salariilor de la 1 ianuarie 2020 şi 1 ianuarie 2021. Asigurăm acordarea de vouchere şi alte bonusuri pentru bugetari. Ei, partidele de opoziţie, dispreţuiesc bugetarii. Pe unii vor să îi concedieze, iar pentru restul vor să taie salariile, să le ia toate bonusurile pe care în mod corect le câştigă astăzi. Ei consideră că bugetarii sunt «praf» la locul de muncă”, este mesajul pe care PSD l-a postat pe pagina de Facebook.

În cazul în care calculele interne ale opoziției, devoalate pentru CAPITAL de mai multe surse, sunt exacte, totul se va decide la 3-4 voturi, adică orice va fi posibil, având în vedere că este  notorie înclinația majorității politicienilor spre trădare în schimbul diverselor avantaje.

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Va trece moțiunea de cenzură depusă de Opoziție împotriva Guvernului Dăncilă?