Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Rezistenţa la antibiotice se răspândeşte cu repeziciune în întreaga lume. Atunci când bacteriile care pot provoca infecţii suferă anumite mutaţii şi apoi se multiplică, pot deveni rezistente până şi la cele mai puternice antibiotice. Noi cercetări în domeniu au dezvăluit o nouă şi îngrijorătoare metodă prin care rezistenţa la antibiotice se poate răspândi - un microorganism din sistemul digestiv uman care îşi poate transmite rezistenţa la medicamente către alte bacterii prezente în microbiom, conform unui material publicat marţi de Live Science.

În iunie 2012, un bărbat în vârstă de 35 de ani din Sao Paulo, Brazilia, a fost internat cu probleme grave de sănătate. În afara unui diagnostic de cancer de piele, el a aflat de la medici că are şi o infecţie bacteriană potenţial mortală. Medicii i-au oferit simultan un tratament împotriva cancerului prin chemoterapie şi unul antibacterian, cu antibiotice. Tratamentul cu antibiotice părea să aibă rezultate bune, însă după o lună, pacientul a început din nou să aibă stări febrile.

Conform analizelor, pacientul a contractat o superbacterie rezistentă la antibiotice - MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină). În consecinţă medicii au apelat la un antibiotic extrem de puternic, vancomicină, din clasa celor considerate a fi "ultima linie de apărare" împotriva unor astfel de infecţii. Această tulpină de MRSA nu dispunea iniţial de rezistenţă la vancomicină, dar până în luna august a aceluiaşi an devenise deja rezistentă, tratamentul cu vancomicină devenind ineficient.

Integral pe Agerpres