Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

„Procesul” lui Isus este readus din nou în discuție. Problema nu este doar pentru teologi, cum s-ar putea crede grăbit, nu este una doar de istorie sau de cultură, câtă vreme creștinismul are, dintre religii, cel mai larg impact, iar oamenii iau decizii revedicându-se din creștinism.

Fundalul de acum pare să fie republicarea lucrării celui care a făcut din pretinsa “opoziție” dintre Isus și “evreii” timpului pivotul înțelegerii creștinismului. Este vorba de cel pe care Goebbels îl socotea “mentorul antisemitismului modern”, anume A.C.Cuza, cu scrierea The Teachings of Jesus: Judaism and Christian Theology (1919, retipărită în 2017).

Numai că cercetările istorice, relansate în cultura europeană după ce unitarianul englez Travers Herford a corelat izvoarele (1923), au arătat univoc că “procesul” lui Isus a fost gestionat de romani și au infirmat complet “opoziția”. Unii o reiau, totuși, astăzi, din păcate și la noi, în publicații sau cvasifolcloric. Formula disprețuitoare “niște evrei”, spusă cu aplombul pe care-l dă ignoranța, face, pesemne, iarăși prozeliți.

Integral pe Cotidianul


Alte articole pe același subiect