Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

S-au terminat înscrierile pentru alegerile prezidenţiale. Klaus Iohannis pleacă favorit, Viorica Dăncilă şi Dan Barna se luptă pentru turul doi, în timp ce Mircea Diaconu şi Teodor Paleologu stau la pândă. Mai sunt patru candidaţi care vor face act de prezenţă: Kelemen Hunor, Cătălin Ivan, Alexandru Cumpănaşu şi Ramona Bruynseels. Viorel Cataramă şi Miron Cozma au fost descalificaţi după ce au falsificat semnături, în timp ce Liviu Pleşoianu, aflat în luptă cu statul paralel, a fost învins de statul degeaba.

Aseară, Biroul Electoral Central a închis, oficial, „sezonul” înscrierii candidaturilor partidelor sau independenților pentru alegerile prezidențiale. Ultimii doi pretendenți la fotoliul prezidențial, reprezentantul PP-USL, Ramona Ioana Bryunseels, și independentul Alexandru Cumpănașu au devenit, oficial, prezidențiabili. Din cele 27 de nume vehiculate, la începutul campaniei de strângere de semnături, la închiderea programului au fost depuse 12 candidaturi, din care doar 10 au fost validate, anunță JURNALUL NAȚIONAL.

Duminică, 22 septembrie, a fost ultima zi până la care au putut fi depuse candidaturi pentru alegerile prezidențiale din România din anul 2019, amintește COTIDIANUL. Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că a validat, duminică, înregistrarea candidaturilor lui Klaus Iohannis, Dan Barna, Mircea Diaconu şi Kelemen Hunor pentru alegerile prezidenţiale din anul 2019. Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, s-a constatat că cei patru politicieni îndeplinesc toate condiţiile necesare înscrierii în cursa pentru Cotroceni. Totodată, aceştia au strâns şi minimul de 200.000 de semnături necesare înregistrării.

Viorica Dăncilă, candidatul PSD, a fost prima care şi-a depus candidatura, aducând la sediul BEC 1,4 milioane de semnături. Și preledintele Klaus Iohannis a depus vineri, la BEC, împreună cu PNL, peste 2.200.000 de semnături necesare înscrierii în cursa pentru un al doilea mandat la Cotroceni, susține ROMÂNIA LIBERĂ. De asemenea, prezidenţiabilul USR-PLUS Dan Barna şi-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Alianţa a strâns aproape 400.000 de semnături.

Sâmbătă, la Biroul Electoral Central, şi-a depus candidatura şi prezidenţiabilul ALDE-Pro România, Mircea Diaconu, care a strâns, potrivit acestuia, peste 400.000 de semnături. Tot sâmbătă, preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi-a depus, sâmbătă, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. El a venit la sediul Biroului Electoral Central cu o trotinetă electrică. Liderul UDMR a stâns aproape 270.000 de semnături.

Alexandru Cumpănaşu, unchiul Alexandrei Măceşanu, fata care ar fi fost răpită şi ucisă de Gheorghe Dincă la Caracal, şi-a depus, duminică, la BEC, candidatura la alegerile prezidenţiale. El a reuşit să strângă peste 230.000 de semnături. Acesta candidează la prezidenţiale independent, anunță GÂNDUL.

Dintre politicienii care doreau să participe la cursa pentru Cotroceni, Florentin Pandele, primarul din Voluntari, a anunțat, citat de ANTENA3, că deşi a strâns peste 250.000 de semnături, renunță să candideze, întrucât nu vrea să-i creeze probleme soției lui, Gabriela Firea, care a revenit în conducerea PSD și se ocupă de campania electorală a partidului.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu, care se prezintă tot anti-sistem, n-a reuşit să strângă cele 200.000 de semnături. „Am luat bucată cu bucată toate listele cu semnături. Curate, asumate, de la oameni inimoşi, s-au strâns exact 146.328. Nişte persoane anonime foarte drăguţe tocmai mă «ajutau» pe ultima sută de metri să depun câteva zeci de mii de semnături produse la... un minunat xerox color“, a scris Pleşoianu pe Facebook. ADEVĂRUL notează că un alt candidat eşuat, Andrei Stoican, a reclamat că i s-au oferit liste de pe „piaţa neagră a semnăturilor“. Nici Cătălin Berenghi, candidatul „dacilor liberi“, nu a reuşit să adune semnăturile.

Au fost şi candidaţi care s-au înscris, dar au fost descalificaţi. Miron Cozma, fostul lider al minerilor, şi Viorel Cataramă, fost membru PNL, au fost respinşţi de BEC. Motivul: o mare parte dintre semnăturile depuse erau false, susţin surse politice pentru ADEVĂRUL. Cataramă a anunţat că va contesta decizia la CCR.

Pe 12 octombrie este startul oficial al campaniei electorale, amintește GÂNDUL. Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.