Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un document guvernamental arată că relațiilor româno-americane ar putea fi deteriorate din cauza întârzierii plății de către București a unei datorii vechi de zeci de ani. Este vorba despre un credit comercial în valoare de aproape 10 milioane de dolari contractat de partea română în 1992 pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA.

Din varii motive, suma nu a fost plătită integral, cu dobânzile aferente, iar această situație pune în dificultate partea română în raport cu cea americană, conform notei de fundamentare a Proiectului de Lege privind rambursarea ratelor de capital pentru cotă – parte din creditul acordat de Guvernul Statelor Unite ale Americii în baza Programului CCC- Legea Publică nr. 480/1992, a dobânzii şi a altor costuri externe aferente acestei cote părți, elaborat de Ministerul Economiei.

”Întârzierile la plată constituie arierate ale statului român faţă de Statele Unite ale Americii, ce pot conduce la deteriorarea relaţiilor comerciale dintre cele două state şi pot periclita credibilitatea externă a României cu consecinţe negative asupra rating-ului de ţară şi, implicit, asupra condiţiilor accesului la finanţare pe pieţele internaţionale de capital.

Integral pe CotidianulComentarii

Linda Serios? Dar miliardul de dolari din Irak, pe care trebuia sa-l ia Romania pentru rafinariile facute de Ceausescu acolo si care l-au inhatat americanii dupa Razboiul din Golf??? Ce tampiti de politica externa mai avem in Romania asta? Numai yes-meni cretinoizi si pupatori de cur american??? Wei agaricilor....

20 septembrie 2019 17:38

Îh, bravul soldat SVEIK, că era ceh, nu nemțotei! Cer scuze post-mortem pentru neatenție, distinsului autore Karel Capek (cu diacritică pe „C”)

20 septembrie 2019 15:09

Da, e ceva foarte-foarte grav! Atât de gravissim, încât unchiul Licurici este perfect îndreptățit să confiște toate bunurile românești din State, inclusiv cele peste 20 de miliarde de dolari din rezerva valutară a BNR depozitată în SUA. Acest bănet, în loc să fie la îndemâna guvernului de la Bucale pentru dezvoltarea României, contribuie (contra unei dobânzi microscopice) la acoperirea giganticului deficit al statului american, generat de enorme cheltuieli de înarmare și de traiul perpetuu pe picior mare! Pentru muntele de datorii hamericane, cele 10 milioane, probabili discutabile și acelea, ale datoriei românești pentru câțiva saci cu bumbac contează dasigur tot cam atât cât căcatul de muște admirat de bravul soldat Schweig pe portretul împăratului habsburg din Viana!

20 septembrie 2019 15:02

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.