Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Laura Codruţa Kovesi a trecut şi de votul Consiliul UE pentru şefia Parchetului European și a fost desemnată procuror-șef al Parchetului European. În primăvară, Kovesi primise şi susţinerea Parlamentului European. Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi, însă Odobescu a ignorat-o, pentru că nu a primit mandat scris. Urmează un vot de validare, strict procedural, în Parlamentul European.

Laura Codruța Kovesi a fost desemnată procuror-șef al Parchetului European, în urma votului din COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană). Ea a obținut 17 voturi ”pentru” din cele 22 exprimate. Kovesi este prima persoană care va ocupa funcția de şef al Parchetului European, o instituţie nou-înființată, anunță ROMÂNIA LIBERĂ. Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este doar o formalitate. Parchetul va începe să funcţioneze începând de anul viitor.

Odată ce va fi numită în funcţie, Laura Codruţa Kovesi se va ocupa de combaterea fraudei cu bani europeni. Parchetul pe care îl va conduce va avea competenţa de a investiga şi a urmări penal infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE, explică EVENIMENTUL ZILEI. Parchetul European este un proiect comun al 22 state membre ale Uniunii Europene, format pentru ca ele să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, printr-un mesaj, că votul primit de Kovesi este o victorie importantă pentru România, cu atât mai mult cu cât a fost obţinut în ciuda opoziţiei Guvernului. Premierul Viorica Dăncilă spunea, miercuri seară, că Guvernul nu o susține pe Laura Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, precizând că ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva fostului procuror-șef DNA.

„Nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie", afirma Dăncilă, citată de GÂNDUL.

Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE, a votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi premierul Viorica Dăncilă i-a cerut să voteze împotrivă. Surse diplomatice susţin pentru ADEVĂRUL că Odobescu nu a primit mandat scris din partea MAE, aşa cum cere procedura, prin urmare a votat în favoarea Codruţei Kovesi. Fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, a refuzat să trimită mandat scris la Bruxelles şi a pasat responsabilitatea către Ministerul Justiţiei, condus la acea vreme de Tudorel Toader.

Decizia Luminiţei Odobescu ar fi fost influenţată şi de preşedintele Klaus Iohannis, care i-a cerut în această dimineaţă, telefonic, să voteze în favoarea României, ţara pe care o repezintă la Bruxelles. Prin urmare, Luminiţa Odobescu ar fi votat pentru Laura Codruţa Kovesi, deşi opţiune sa nu poate fi verificată, votul fiind secret. Odobescu riscă totuşi să-şi piardă funcţia de la Bruxelles.

Întrebată dacă are garanția că ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, a votat împotriva Laurei Codruța Kovesi, așa cum a cerut Guvernul, Viorica Dăncilă, citată de COTIDIANUL, a replicat: „Este o informație încă neverificată. Nu știu, vom vedea pe urmă cum a votat. Nu am reușit (să vorbescu cu ea -n.r.), am venit de la un eveniment organizat de Ambasada Statelor Unite, a fost o zi foarte foarte aglomerată”.

Premierul a precizat că nu știe nici dacă președintele Klaus Iohannis a sunat-o pe Luminița Odobescu, pentru a-i cere să voteze pentru fostl procuror-șef DNA. „Nu știu (dacă președintele Klaus Iohannis a sunat-o pe Luminița Odobescu -n.r.), nu pot să afirm acest lucru atâta timp cât nu este un lucru verificat. Nu am discutat astăzi, am trimis punctul de vedere al Guvernului”, a completat Viorica Dăncilă.

Laura Codruţa Kovesi a anunţat, joi seară, că nu ştie cum a votat ambasadorul român la UE, Luminiţa Odobescu, în cazul său, precizând că e obligaţia altor instituţii să explice cum s-a votat şi de ce şi menţionând că nu e vorba despre o informaţie secretă şi că ar trebui clarificată, anunță DIGI24. „Nu ştiu cum s-a votat nici la primul vot, nici astăzi, nu am această informaţie într-un mod oficial.

Cred că e obligaţia altor instituţii să explice cum s-a votat şi ce s-a votat. Din punctul meu de vedere nu e o informaţie secretă şi ar trebui clarificată. Pentru mine, faptul că mii şi mii de cetăţeni m-au susţinut şi încurajat în această procedură este o victorie pentru mine“.

Și politicianul ALDE Norica Nicolai a vorbit despre alegerea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului European, anunță CAPITAL. Ea spune că totul a fost, de fapt, rezultatul unui joc de interese între două super-puteri europene. „Doamna Kovesi e rodul unui joc de interese între Franța și Germania. Preşedintele Macron, probabil la influenţa domnului Cioloş, care ştia bine ce spune, pentru că va servi interesele Franţei, care e noua mare competitoare, aşteptând exit-ul doamnei Merkel, să domine Europa…

Pe CHESTIONARUL ZIARE.RO vă invităm să vă spuneți opinia: Cum apreciați desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror- șef european? Foarte bună, pentru că este un bun profesionist, Ciudată, dacă ținem cont că nu a fost susținută de Guvernul României sau Nesatisfăcătoare, este un om care are probleme cu Justiția?