Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Curtea Constituţională (CCR) va judeca azi sesizarea Guvernului cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a numi cei trei miniştri interimari propuşi de premierul Viorica Dăncilă, ca urmare a ieşirii ALDE de la guvernare.

Porivit unor surse politice, liderii PSD sunt siguri că vor primi o decizie favorabilă. Strategia partidului e să aştepte moţiunea de cenzură a Opoziţiei, nu să meargă în Parlament pentru un nou vot de încredere.

În cazul în care CCR va da dreptate Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis va fi obligat să accepte miniştrii interimari propuşi de Viorica Dăncilă pentru portofoliile lăsate vacante de ALDE: Niculae Bădălău- Energie; Radu Oprea - Relaţia cu Parlamentul; Ioan Deneş- Mediu.

Interimatele celor trei nu pot depăşi 45 de zile, conform Constituţiei. În acest interval, premierul trebuie să vină în Parlament pentru a primi un nou vot de validare. În cazul în care PSD nu strânge 233 de voturi (majoritate absolută), Guvernul nu pică, ci, teoretic, are şansa unei noi încercări. Singura varianta pentru trântirea Guvernului Dăncilă rămâne moţiunea de cenzură.

În cazul în care primesc o decizie favorabilă, liderii PSD nu vor mai veni în Parlament pentru un nou vot de încredere, ci vor invita Opoziţia să depună moţiune de cenzură pentru a testa majoritatea, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

PNL trebuie să negocieze cu toţi parlamentarii Opoziţiei, inclusiv cu cei de la ALDE şi ProRomânia, pentru a vota împoriva Guvernului Dăncilă.

În schimb, pentru PSD e mai uşor să convingă parlamentarii, fie ei de la UDMR, ALDE sau ProRomânia, să nu se prezinte în plen, deci să contribuie prin absenţă la eşecul moţiunii.
În cazul în care moţiunea Opoziţiei nu trece de votul Parlamentului, Viorica Dăncilă va rămâne la Palatul Victoria până în primăvară, pentru că poate fi depusă o singură moţiune într-o sesiune parlamentară.
Astfel, Dăncilă speră să rămână la Putere mizând pe înfrângerea Opoziţiei.

Integral pe Adevărul